Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Komunální volby proběhly hned v pěti obcích

Dodatečně se v sobotu volilo v obci Prameny na Chebsku, nové komunální volby pak probíhaly ve Vodrantech na Kutnohorsku, Čečkovicích na Havlíčkobrodsku, Alojzově na Prostějovsku a Střížovicích na Kroměřížsku.

Dodatečně se v sobotu volilo v obci Prameny na Chebsku, nové komunální volby pak probíhaly ve Vodrantech na Kutnohorsku, Čečkovicích na Havlíčkobrodsku, Alojzově na Prostějovsku a Střížovicích na Kroměřížsku. Nedělní výsledky ukázaly, že Prameny na Chebsku budou mít v čele pětičlenné sdružení nezávislých kandidátů Naše Prameny. Rozhodně nejde o žádné překvapení, jiného kandidáta bychom totiž v obci nenašli. Splněno tak muselo být pouze jediné kritérium, a to počet zúčastněných voličů. Volební komise napočítala třetinovou účast, a tak byla podmínka splněna. Kandidáti zde chyběli kvůli vysokému zadlužení obce. Dluhy vznikly, když chtěla obec využít místních pramenů minerálních vod, a kvůli selhání celého projektu se dluhy vyšplhaly se až na 80 milionů korun. Noví zastupitelé se proto chtějí zaměřit především na oddlužení obce.

V Alojzově jen těsně zvítězilo Sdružení nezávislých kandidátů Alojzov kolem starosty Pavla Nohy. Získalo tři mandáty, zbylé dva patří konkurenčnímu uskupení Alojzov za životní prostředí. Místní volili již potřetí za dva roky. Spory vyvolala továrna na plasty, která má v plánu rozšířit výrobu. Starousedlíci jsou na továrnu zvyklí, ale ostatní obyvatelé touží po klidu, starosta vidí na plastech především výdělky pro obecní kasu. O vývoji situace se začne jednat do měsíce.

Sdružení nezávislých kandidátů ovládne i Střížovice. Může si přitom gratulovat k úspěchu, protože získalo všech 7 mandátů. Jinak to nebylo ani v Čečkovicích, kde se volilo kvůli rezignaci jednoho ze zastupitelů, čímž počet zastupitelů nedosáhl ani na zákonné minimum a Čečkovice proto nemají pro letošní rok rozpočet a hospodaří podle provizoria. Všechny mandáty obsadilo Sdružení nezávislých kandidátů i ve Střížovicích, ve Vodrantech je získalo jediné kandidující Sdružení Vodrant. Po několika volbách už se snad zastupitelstva ustálí a začnou řešit situaci v dané obci, aby nedocházelo k podobným manévrům i v dalších letech.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio