Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Konec vodních dýmek v Čechách?

Dosud platilo, že k českým čajovnám neodmyslitelně patří vodní dýmka. S novým zákonem by tomu ale od příštího roku mohlo být jinak!

Zákon, který by zakazoval kouření v restauracích, by se nevyhnul ani čajovnám. Zatím je v připomínkovém řízení a jestliže v této podobě projde, „čajovnovou kulturu“ v Čechách rozhodně nečekají zářné zítřky...

Vodní dýmky za posledních pár let z čajoven vymizely v mnoha státech. Jako hlavní důvod se uvádí jejich škodlivost, která je srovnatelná s cigaretami. Některé výzkumy dokonce tvrdí, že představují pro tělo ještě větší zátěž. Problém tkví v tom, že zatímco jinde jsou čajovny především doménou arabské menšiny, v ČR se jedná o oblíbenou aktivitu mladých. Chození na „vodnici“ nahradilo posezení v kavárně a čajovny se staly jedním z nejfrekventovanějších míst setkávání. Ačkoliv čajovny pochopitelně disponují širokou nabídkou čajů, větší výdělek jim plyne právě z prodeje vodních dýmek, které k návštěvě čajovny v Česku zkrátka neodmyslitelně patří. Zkuste si schválně spočítat, kolik návštěvníků si „vodnici“ objedná. Či spíše kolik z nich nikoli. Rozhlédnete-li se, většinou ji pokuřuje každý.

Co když někomu kouř vadí? Inu, existují i čajovny, které vodní dýmky nenabízejí. A jistě je to dobře, každý má právo si vybrat, zdali bude v prostředí kuřáckém, anebo nekuřáckém. Nicméně nekuřáckých čajoven je menšina. Proč? Kde je poptávka, je i nabídka. Z toho plyne jediné – lidé vodní dýmky v čajovnách chtějí! Pokud o ně přijdou, pravděpodobně mnoho čajoven zkrachuje, neboť samotné tržby z prodeje čajů je neuživí.

Budoucnost vodních dýmek v Čechách je nejasná. Nezbývá než doufat, že zvítězí zdravý rozum a poslanci tento zákon neschválí.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio