Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Konec Železné lady

Margaret Thatcherová. Symbol jedné éry, neústupná a cílevědomá, milovaná i proklínaná, ctěná i vysmívaná. Ať už ji vnímáte jakkoliv, bezesporu to byla silná žena, která se dokázala prosadit ve světě ovládaném muži – v politice.

Zatímco jedni nad jejím odchodem truchlí, v Londýně otevírají mnozí lidé láhve šampaňského a smrt neoblíbené političky oslavují. Její neoblibu dokazuje i několik pokusů o atentát, jimž čelila. Za nepopularitu může především její kontroverzní politika, která vždy rozdělovala lidi. Mnozí jí vytýkali, že prohlubuje propasti mezi chudými a bohatými a podporuje elitářský způsob vlády. Na její obranu ovšem nutno podotknout, že Anglie byla v době jejího zvolení do křesla ministerské předsedkyně ekonomicky na dně a Margaret Thatcherové se z této krize podařilo najít cestu ven a vrátit Anglii pozici ekonomického lídra Evropy. Mimo jiné začala šetřit na všech frontách a především téměř zlikvidovala odbory. Samozřejmě s obrovskou nevolí britské veřejnosti.

Ve společnosti se proti jejím krokům okamžitě začalo formovat hnutí odporu, které ale konzervativní strana úspěšně potlačovala. Přesto nezabránila vzestupu punkové subkultury. Právě díky punkovým kapelám se Thatcherová stala i „hrdinkou“ mnoha písní, které na její adresu vysílaly leckdy opravdu nevybíravou kritiku. Zpěvák a jeden z těch, kteří stáli na počátku punku ve Velké Británii, Billy Idol, o ní prohlásil: „Když se punk objevil, byla v Anglii hrozná recese a měli jsme fašistického vůdce – Margaret Thatcherovou. Cítil jste tlak policie a nikde nebyla žádná práce, nemohl jste sehnat ani práci popeláře, nemohl jste ani odvážet odpadky.“

Thatcherová bývá vnímána spíše jako konzervativní politička, ovšem podporovala např. zmírnění pravidel pro potraty či dekriminalizaci homosexuality, což se za konzervativní politiku označit opravdu nedá. Stejně tak podporovala emancipaci žen, ovšem na feministky pohlížela spíše skepticky: „Feministky jsou ženy, které by chtěly něco dostat, aniž by pro to musely cokoliv udělat.“ Sama se snažila jít ženám příkladem v tom, jak dosáhnout svého cíle, jak se prosadit a dostat se až na vrchol. Tchatcherová byla obyčejnou dámou z nižší střední třídy, neměla žádné exkluzivní školy, ani rukáv plný kontaktů. Vše, čeho v životě dosáhla, bylo pouze zásluhou její vytrvalosti a nezlomnosti. A právě v tom nám může být příkladem. Nemusíme souhlasit s jejími názory ani s její politikou. Ale způsob, jakým ovládla takřka celou Británii, byl úchatný a dokazuje, že tato žena byla opravdu velkou osobností 20. století. Budiž jí země lehká.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio