Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Kšefty se solárními licencemi připravily stát o miliony

Podle detektivů z protikorupční policie obvinění předkládali nepravdivé dokumenty Energetickému regulačnímu úřadu i distribuční společnosti. Potřebovali dokázat, že zařízení dokončili v době, kdy byla zaručena garance vyšší odkupní ceny.

Podle detektivů z protikorupční policie obvinění předkládali nepravdivé dokumenty Energetickému regulačnímu úřadu i distribuční společnosti. Potřebovali dokázat, že zařízení dokončili v době, kdy byla zaručena garance vyšší odkupní ceny. Na přelomu roku 2010 a 2011 totiž došlo k podstatné změně cenových podmínek pro povolované solární elektrárny. Na tři obviněné tak má policie spadeno pro pokus o podvod, na dva tehdejší zaměstnance ERÚ zase pro trestný čin maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Muži se měli pokusit podplatit zaměstnance ERÚ, aby získali pro fotovoltaickou elektrárnu licenci pro rok 2010.

„Podle dokumentů byla fotovoltaická elektrárna dokončena a schopna provozu, ačkoliv ve skutečnosti ještě k 31. prosinci 2010 nebyl na elektrárně nainstalován ani jeden fotovoltaický panel," řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Ten mimo jiné sdělil, že se policie zabývá i dalšími podobnými případy. V roce 2010 byl totiž v Česku zaznamenán enormní nárůst instalovaného výkonu solárních elektráren, právě kvůli výhodným státním dotacím. Instalovaný výkon se tehdy zvýšil více než čtyřnásobně. To ale zapříčinilo obavy z podstatného zdražení elektřiny. Vláda musela reagovat a přijít s několika opatřeními, aby růst cen kompenzovala.

Ziskem licence pro rok 2010 by si obžalovaní pachatelé přilepšili ve velkém. V té době byla státem garantovaná cena za jedinou megawatthodinu elektřiny 12 150 korun. Leden 2011 ale tuto cenu snížil na 5500 korun. Podnikavcům se jejich jednání nevyplatilo a nyní jim hrozí vězení na jeden rok až šest let. Soud by měl v projednávání pokročit v dubnu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio