Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Kuba bude zkoušet vakcínu proti AIDS

Kubánští vědci by do konce tohoto roku chtěli vyzkoušet svou vakcínu proti AIDS na lidech. Budou ji testovat na třiceti nakažených pacientech, u kterých ještě AIDS naplno nevypukla, ale jsou v séropozitivní fázi. Vakcína by měla u nakažených zastavit rozvoj nemoci.

Kubánští vědci by do konce tohoto roku chtěli vyzkoušet svou vakcínu proti AIDS na lidech. Budou ji testovat na třiceti nakažených pacientech, u kterých ještě AIDS naplno nevypukla, ale jsou v séropozitivní fázi. Vakcína by měla u nakažených zastavit rozvoj nemoci. Dříve kubánští vědci vakcínu testovali na laboratorních krysách a testy dopadly úspěšně.

Kuba se překvapivě drží na špičce výzkumu vakcín proti různým druhům rakoviny. Nejen že z ní vychází řady úspěšných doktorů, ale komunistický ostrov se pyšní i léčbou slavných osobností, jako byl například nedávno venezuelský prezident Hugo Chávez. Země už desítky let pracuje na programu vývoje nových léčiv a vyváží léky do čtyřiceti zemí – léčba se tak stává po turistickém ruchu a výborných doutnících další chloubou a zdrojem peněz Kuby. Ročně Kuba exportem léků vydělává přes 350 milionů dolarů. Není ale všechno zlato co se třpytí – dobré lékařské podmínky jsou na Kubě jen výsadou prominentů, kteří si mohou dovolit špičkové zdravotní kliniky. Kdo na léčbu nemá nebo se neudržuje známosti s doktory, nedostane potřebnou lékařskou pomoc.

V nemocnicích je nedostatek léčiv a příslušenství, často musí čelit výpadkům elektřiny a vody, zdravotnické budovy jsou staré a rozpadají se. Je znám dokonce i případ úmrtí více jak dvacítky pacientů psychiatrické kliniky před dvěma lety v lednu v Havaně. Ti umřeli na podchlazení, protože pacienti neměli v pokojích s rozbitými okny deky. I přes nepříliš dobré podmínky se Kubánci těší vysokému věku a v zemi je zaznamenána nízká úmrtnost kojenců. Stav domácího zdravotnictví tedy vědeckému snažení Kubánců neodpovídá, ale aspoň něco možná do budoucna světu přinese.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio