Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Kurz investování: Návod jak zbohatnout

Finanční trhy, organizace a technologie obchodování, market making, likvidita a volatilita, ale i Karel Janeček. O tom byl Kurz investování, který proběhl 6. října v aule Gymnázia Jana Nerudy, první ze série čtyř kurzů Říjnové akademie pořádané ProStředoškoláky.cz.

Přednášku vedou vrcholoví ekonomové Martin Ducháček a Michal Šaňák z RSJ, firmy obchodující s cennými papíry na světových finančních trzích a burzách. RSJ založil a dlouho vedl Karel Janeček, v současnosti ale působí pouze v dozorčí radě.  Společnost se specializuje na tzv. algoritmické obchodování (algorithmic trading), kdy se k obchodování používají počítačové modely a algoritmy.  V týmu RSJ je tedy zapotřebí špičkových matematiků, statistiků a programátorů.

Na přednášku dorazí nejenom středoškoláci, kterým je primárně určená, ale i vysokoškoláci. Řečníci na začátku posluchačům sdělí, že si každý na svou část přednášky vyhradí 45 minut a půl hodiny na společnou diskuzi. Ve skutečnosti se ale přednáška protáhne až do šesti hodin večer s debatou a s mnoha podnětnými dotazy.

„Stačí i pár milisekund.“

Michal Šaňák studentům nejprve vysvětluje, co to vlastně finanční trh je, a jakým způsobem funguje, říká, jaké subjekty se na trzích nacházejí nebo s jakými instrumenty se dá obchodovat. S investováním se samozřejmě pojí také výnos a riziko. „Před deseti lety rozhodovaly sekundy, dnes už to jsou milisekundy a nanosekundy. Pro člověka je tedy zcela nemožné zabránit potencionální prodělečné operaci, a proto ho v tomto nahradil počítač a vyvinutý algoritmus.“ Postupně Šaňák účastníky seznamuje se všemi pozicemi, se kterými se na trhu mohou setkat: market makeři, spekulanti, hedgeři, arbitražéři a brokeři. Posluchače utvrzuje v tom, že se v dnešní době dá obchodovat opravdu s čímkoli, třeba i s počasím. „Pro velké zemědělce nebo energetické společnosti je výhodnější si koupit future na počasí a v případě nepříznivých podmínek jako je například sucho nebo příliš teplá zima tak zamezit finanční ztrátě.“

„Bereme hlavně MFF UK a ČVUT, případně VŠE a FSV UK.“

Vedoucí týmu programátorů v RSJ, Martin Ducháček, účastníkům kurzu představuje samotnou společnost, její strukturu a fungování na finančních trzích. Ducháček začínal jako programátor ve společnosti CSC Computer Sciences, kde nastoupil na poloviční úvazek ve čtvrtém ročníku VŠ. „Odsud jsem se dostal roku 2006 do RSJ, kde jsem dostal na starosti vývoj algoritmického obchodování ve spolupráci s Michalem.“ Následuje diskuze, při které oba řečníci ochotně odpovídají na pokládané otázky. „Do RSJ přijímáme nejčastěji absolventy MFF UK, ČVUT a případně VŠE a FSV UK,“ zodpovídá Ducháček jeden z dotazů ohledně přijímání nových pracovníků, „odbornost českých vysokých škol nám stačí, spíše hodnotíme přístup jednotlivých uchazečů a jejich mimoškolní zájem o danou problematiku.“

Jak se odlišit?

V současné době je pro studenta důležité se odlišit od většiny a stát se tak atraktivním na trhu práce. S tím souhlasí oba řečníci: „Ta atraktivita by neměla být daná školou, jako spíš jak to danému studentu pálí, jak moc je ochotný učit se nové věci, jak je samostatný a schopný vyvinout nějakou vlastní kreativitu. A mít tah, být tahoun. Ti nejdůležitější lidi jsou schopní za něco vzít a za něco zatáhnout. Ne jenom čekat, co jim kdo zadá za úkol,“ říká Ducháček. A Šaňák dodává: „Když hodnotíme životopisy, tak to jsou přesně tyto věci, které tam člověk hledá. Jestli ti lidé během studia vyvinuli nějakou svoji vlastní iniciativu, ať už vlastním projektem nebo v tom, že si našli něco, co je doopravdy zajímalo a dokázali to někam posunout.“ Oba se shodují, že další výborná možnost studentovy iniciativy je dostat se do firmy a napsat dizertačku nebo diplomku přímo pro danou firmu, kde by byli navíc i pod odborným vedením. „Ono to nemusí být jenom k té firmě. Potom vidíte, že ti lidé se během studia snažili a našli si nějaké zajímavé doplnění standartu, co ta škola nabízí. A to je jediný způsob, jak se odlišit pro pracovní trh,“ uzavírá Ducháček.

Po přednášce vyplní účastníci kurzu krátký test, který má ověřit jejich nově nabyté znalosti. Podobný test budou účastníci psát i na Kurzu etikety a pro nejúspěšnější řešitele jsou připraveny finanční odměny. Samotné slavnostní vyhlášení proběhne v Knihovně Václava Havla.

Říjnová akademie pokračuje Kurzem etikety, který povede majitel pražské taneční školy Jiří Plamínek, ve středu 15.10. ve Francouzském institutu v Praze, 

Martin Jindřich, Michal Karas

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio