Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

La Délicatesse

Něžný návrat klasického francouzského filmu!

Nedávno česká kina osvěžil romantický francouzský snímek La Délicatesse (Něžnost), který na pár týdnů dopřál všem neopakovatelný zážitek plný nejen emocí, ale především vynikající hudby. Pojďte se podívat, co vám nenapodobitelný francouzský film představí tentokrát.

Zapomeňte na romantické komedie

             La Délicatesse si našla místo v srdcích francouzských diváků již v prosinci minulého roku. K českým divákům se film dostal teprve 30.června 2012. Za jeho vytvořením stojí řada lidí. Nedá se opomenout především autor stejnojmenné knihy David Foenkinos. Bývalý profesor kytary, jenž úspěšně vystudoval Sorbonnu, vydal roku 2009 knihu Něžnost. Následný překvapivě dobrý ohlas čtenářů ho přivedl k myšlence vizuálního zpracování. A tak po krátké době David Foenkinos poprvé usedl spolu se svým bratrem, jenž úspěšně režíroval nejeden film (např. Půlnoc v Paříži) do režisérského křesla a společně se ujali nového pojetí romantiky. Cíl byl jasný, oprostit diváky od ohraných romantických komedií, které stále v narůstajících číslech zanechávají své stopy v současné kinematografii.

Konec princům na bílém koni

              Mladý zamilovaný pár Francois (Pio Marmaï) a Nathalie (Audrey Tatou) jsou právě zasnoubeni a prožívají svá nejlepší léta. Jejich štěstí se ale rozpadne po nečekané nehodě, při které Francois přijde o život. Nathalie jen těžce zvládá, že Francois odešel, několik týdnů ani nevychází z domu, poté chodí jako bez duše. Jakýsi smysl života jí na krátkou dobu poskytne práce, jenž nyní nahrazuje celý její emocionální život. Nathalie se ze všech sil snaží zapomenout, klid jí ale nedopřeje ani šéf firmy, pro kterou pracuje, jenž jí nadbíhá. Jednoho dne ve snaze udělat čáru za minulostí Nathalie políbí prvního muže, který vstoupí do její kanceláře. Markus Lundl (Francois Damiens) k úžasu všech ale nepředstavuje ztělesnění krásy, nebo prince na bílém koni. Kolega, jenž se přistěhoval do Francie z rodného Švédska, má naopak uprostřed hlavy jinak zarostlé zrzavými kudrnatými vlasy plešku, postavou se ztotožňuje s obrem a neobratně vráží do všeho, co vidí.  Přesto je Nathalii milejší než kdokoli jiný. Dokáže díky novému přátelství zapomenout? Bude neohrabaný Markus přijat jejím okolím?

Amelie Poulain, Sophie Neveu, Nathalie – postavy hrané s péčí a procítěností

             Herci, jež ztvárnili hlavní postavy, splnili své role bravurně. Audrey Tatou, která se roku 2001 ztotožnila s Amelií Poulain (Amelie z Montmartu), roku 2006 se Sophie Neveu (Da Vinciho kód) poté s Coco Chanel a nyní v neposlední řade s Nathalie, je herečkou mezinárodního významu s osobitým charakterem, která do každé ze svých hrdinek vkládá kousek svého já. Na druhé straně stojí komediant Francois Damiens, kterého jsme posledně mohli vidět ve filmu Taxi 4 nebo Mikulášovi patálie. Ve filmu představuje člověka, jenž svým vzhledem a projevem často odlehčuje situaci. Svoji roli si náležitě užívá. Ne každý outsider ze Švédska má totiž to štěstí dostat pusu od Audrey Tatou.

Zaostřeno na hudbu

Soundtrack k  filmu má na svědomí francouzská zpěvačka Emilie Simon se svým novým albem Franky Knight. Písničky jsou originální a neohrané. Rytmičnost a neopakovatelnost jsou základem její tvorby. Skladby jako Franky Knight, Bel Amour a Call It Love se staly poznávací značkou filmu Něžnost. Osobně jsem si především oblíbila to, že jsou zdůrazněny v klíčových situacích Nathaliina života, a tak nenápadně podtrhují emoce, které v sobě Nathalie schovává. Nejde jen o melodii, ale především slova, která, pokud jim rozumíte, vás mohou až přinutit k slzám. Dovolila bych si tvrdit, že soundtrack je základem tohoto filmu.

Třeba vám chybí jen špetka něžnosti

             Jste-li tedy fanouškem francouzského filmu, neváhejte a vydejte se do nejbližšího kina. Pokud vám podobné snímky připadají nepochopitelné, otevřete si Youtube a pusťte si jednu z výše uvedených písniček. Třeba ve vás probudí rozespalou něžnost.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio