Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Lang je mimořádně kvalitním ředitelem, postavil se za šéfa BIS premiér

Ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang je podle předsedy vlády mimořádně kvalitním vykonavatelem své funkce.

Ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang je podle předsedy vlády mimořádně kvalitním vykonavatelem své funkce. „Jsem přesvědčený, že se jedná o loajálního a schopného ředitele, který je apolitický, který slouží této zemi, je vůči ní oddaný a loajální svou službou,“ zaznělo od Nečase v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. BIS prý navíc dosáhla za poslední roky vynikajících výsledků v kontrarozvědné činnosti, tedy v boji se zahraničními špiony na českém území.

Premiér uvedl, že nemá důkazy o nějakém porušení povinností ze strany Langa. „Já ho považuji za mimořádně kvalitního ředitele BIS,“ vyjádřil se. Nečas dále připomíná, že se Langovi spolu s ostatními podařilo rozvrátit celé struktury, které získávaly informace o České republice. Detaily odmítl zveřejnit, přirovnal ale situaci k boji proti mezinárodnímu terorismu.

Kritika, jíž v současné době Jiří Lang spolu s BIS čelí, se týká tajně pořízeného záznamu z roku 2007, kterou zveřejnila Mladá fronta dnes. Není dosud jasné, zda nahrávka telefonického rozhovoru mezi exprimátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem opravdu pocházela z BIS. Nečas k případu dodává, že možností, jak by pronikla na veřejnost, mohlo být více. Přesto nepopírá, že se na světlo mohla dostat právě prostřednictvím Bezpečnostní informační služby.

Slova, kterými se premiér rozhodl šéfa BIS podpořit, se ale nikterak nekříží s obviněními vznesenými proti Langovi. Pokud by záznam hovoru Béma a Janouška unikl právě z BIS, nebylo by to proti zájmům České republiky. Právě naopak. Loajalita vůči zemi tedy Langovu nevinu v tomto případě znamenat nemusí.

Přesto není opora předsedy vlády nedůležitá. Přinejmenším už jen proto, že premiér nepožadoval Langovu rezignaci. Což je nakonec rozumné i vzhledem k nedostatku důkazů, o kterých se sám Nečas zmiňoval. Stále totiž platí presumpce neviny.

 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio