Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Léčebné konopí bude od ledna k dostání legálně a za pakatel

Příští měsíc se návrh legalizace dostane na program Sněmovny a měl by mít úspěch, podepsali se pod něj totiž poslanci ze všech parlamentních stran.

Příští měsíc se návrh legalizace dostane na program Sněmovny a měl by mít úspěch, podepsali se pod něj totiž poslanci ze všech parlamentních stran. Nemocné navíc určitě potěší slova národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, který tvrdí, že cena konopí bude nulová či symbolická. Bude to tak díky hrazení ze zdravotního pojištění, navíc je důležité, aby prodejní cena nepřesáhla tu na černém trhu, tak půjdou potřební legální cestou.

Pěstování dostane na starost tři až deset českých farem, nutností provozu bude získání licence. Za to bude kromě jiného zodpovídat Státní ústav pro kontrolu léčiv a mezi jeho další kompetence bude patřit vykupování konopí, kontrola kvality a bude také muset ohlídat, zda jej farmy nedodávají na černý trh.

Děkan 1. lékařské fakulty Tomáš Zima potvrzuje, že marihuana příznivě působí na zmírnění bolesti u nemocných s rakovinou nebo AIDS. Pomoc představuje i pro lidi trpící Parkinsonovou nemocí, roztroušenou sklerózou a odstraňuje nechutenství. Od zákona se očekává nejen pomoc nemocným, ale také snížení míry domácího pěstování pro léčebné účely, to je totiž v Česku poměrně rozšířené. K dostání na trhu je u nás jen konopný sprej Sativex, měsíčně ale vyjde na dvanáct tisíc korun.

S pěstováním konopí už mají zkušenost třeba v Izraeli, kde mají skvělé výsledky v léčbě rakoviny. I Češi tak zanedlouho budou moci nechat pěstování a léčbu na odbornících a lékařích.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio