Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Lékaři budou radit po telefonu, v nemocnicích jich ubyde

Nová personální vyhláška ministerstva zdravotnictví Leoše Hegera má mimo jiné omezovat počet lékařů v nemocnicích. Ti zkušenější by už nemuseli být přítomní, svým kolegům by radili pomocí e-mailu a telefonu. Lékaři jsou zděšeni a chodí za Hegerem se stížnostmi.

Nová personální vyhláška ministerstva zdravotnictví Leoše Hegera má mimo jiné omezovat počet lékařů v nemocnicích. Ti zkušenější by už nemuseli být přítomní, svým kolegům by radili pomocí e-mailu a telefonu. Lékaři jsou zděšeni a chodí za Hegerem se stížnostmi.

Hegerův úřad již odeslal vyhlášku do Legislativní rady vlády a platnosti by měla nabýt 1. dubna 2012. Od té doby bude ale závazná jen pro nová zdravotnická zařízení. Nestátní nemocnice se potom pravidly budou řídit od července, státní budou mít čas do začátku příštího roku.

Podle návrhu by na jednu zdravotní sestru připadalo až čtyřicet pacientů, tedy dvojnásobné množství než doposud. Na odděleních anesteziologicko-resuscitační péče zase nyní vychází na osm lékařů dvanáct lůžek. Podle serveru idnes.cz má nyní tuto práci obstarat jediný doktor. Snížil by se i počet lékařů na noční službě, kdy je podle Hegera doktorů na pracovišti zbytečně mnoho.

Lékaři s omezováním počtů jednoznačně nesouhlasů, už teď prý mají co dělat, aby všechnu svoji práci vůbec stihli. Stejně negativně se vyjadřují i k možnosti, že by méně zkušení dostávali rady po telefonu. „Podle mě je to hodně bolestná věc,“ komentuje prezident lékařské komory Milan Kubek. „Nedokážu si vůbec představit, že doktor bude radit po telefonu jinému lékaři, co má v případě komplikací dělat.“

Počet lékařů na jednotkách intenzivní péče se ale nesníží. Podle původního Hegerova plánu mělo na jednoho doktora připadat až dvanáct pacientů, zůstane se však u osmi, jak je tomu doposud. Tento ústupek  provedlo ministerstvo zdravotnictví na základě námitky ze strany lékařské komory. Většinu dalších připomínek však odmítlo.

Leoš Heger hájí návrh tím, že určuje pouze minimální počty. „Je na odpovědnosti vedení nemocnice, kolika lékaři a jak zkušenými zajistí služby na jednotlivých odděleních.“ V praxi to znamená, že pokud nemocnice bude chtít mít na pracovišti více lékařů, bude jí v tom bránit pouze její peněženka. Vyšší počet doktorů se totiž nejspíš nebude chtít hradit zdravotním pojišťovnám a podle zákona to nebude nutné.

Lékaři tak nezůstávají bez obav, ale to nejspíš ani jejich pacienti. Představa, že člověka někdo ošetřuje podle instrukce, kterou dostal přes telefon, není zrovna příjemná. Aby se v rámci úspor nepřešlo na užívání mouder z lékařských příruček místo rad zkušenějších kolegů. Jen proto, že příručky nepotřebují vůbec žádné platy.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio