Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Lékaři profitují z rozdávání léků zadarmo a bez receptu

K nejistotě ji přivedl fakt, že její otec dostal od lékaře poměrně drahý lék bez receptu zdarma. Otec Andrey užívá přípravek Atorvastatin HBF, který pracuje s hladinou tuků v těle, čímž snižuje riziko onemocnění srdce.

K nejistotě ji přivedl fakt, že její otec dostal od lékaře poměrně drahý lék bez receptu zdarma. Otec Andrey užívá přípravek Atorvastatin HBF, který pracuje s hladinou tuků v těle, čímž snižuje riziko onemocnění srdce. Za jedno takové balení běžně utratil něco málo pod osm set korun a potřeboval k němu lékařský předpis.

Přibylová se tak domnívá, že lékař může být domluvený s farmaceutickou firmou. „Když jsem jednou přivezla otce k lékaři, všimla jsem si slečny, která nesla igelitky s léky. Družně se bavila se sestřičkou a z ordinace vyšla jen s kabelkou,“ zdůvodnila své podezření. Nechce, aby její otec musel platit za medikamenty, které ani nepotřebuje. Takové nelegální kupčení s léky se označuje jako baťůžkaření. Obvykle v něm má prsty i lékárník nebo zástupce farmaceutické firmy, který lékaři umožní lék vydat a vydělat tak na něm.

Inspektoři, kteří se na popud Přibylové vydali šatovského lékaře zkontrolovat, nějaké chyby našli. Zmíněnou nelegální manipulaci s léky ale neprokázali, vystavování receptů si lékař vedl v záznamech. Ten na svou obranu řekl, že nabízí pouze reklamní vzorky, které čas od času dostává. Že se jedná o neprodejný vzorek je prý uvedeno i na krabičce. To ale Přibylová popírá, navíc si podle ní lékař nechává vypsaný recept u sebe.

Pokud v ordinaci dojde k neoprávněnému výdeji léčiva, zákon může za čin uložit pokutu do výše milionu korun. Většinou je však hodnota uložené pokuty deset tisíc korun.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio