Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Letos je 120. výročí narození J. R. R. Tolkiena

Je tomu již 120 let, co se narodil významný spisovatel J. R. R. Tolkien, profesor staroanglické literatury, autor slavné trilogie Pán prstenů a dalších knih ze světa Středozemě.

Je tomu již 120 let, co se narodil významný spisovatel J. R. R. Tolkien, profesor staroanglické literatury, autor slavné trilogie Pán prstenů a dalších knih ze světa Středozemě. Příběh o mocném prstenu a malém hobitovi, na kterém závisí budoucnost celé Středozemě, uchvátil několik generací čtenářů a dodnes je oblíbený po celém světě. Velmi zdařilé filmové zpracování trilogie má mít koncem roku 2012 dalšího následovatele – Hobit aneb cesta tam a zase zpátky. Podle posledních informací by mohl být rozdělen do dvou částí a očekává se od něj stejný, ne-li větší úspěch.

3. ledna si při Tolkienově jubileu připomněla televize ČT24 jeho dílo. Dnes napjatě očekávaná filmová adaptace knihy Hobit aneb cesta tam a zase zpátky byla kdysi pouhým pohádkovým vyprávěním Tolkiena pro jeho děti. Příběh hobita Bilba Pytlíka, jenž se vydal s čarodějem Gandalfem a trpaslíky na dobrodružnou cestu za pokladem, se stal základním kamenem pro sepsání Pána prstenů. Tolkien popravdě neměl po tak velkém úspěchu Hobita na vybranou.

Svět Středozemě Tolkien vytvářel po zbytek svého života. Pro potřebu svého díla vytvořil patnáct jazyků, mytologie ho také v mnohém inspirovala – například legenda o Beowulfovi nebo severské mýty, z nichž převzal jména pro své trpaslíky. Hlavním obrazem pro něj bylo ale jeho dětství, které trávil v okolí Birminghamu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio