Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Levná sangrie, teplý večery a místní vřelost. Taková je Barcelona.

Podzim už svojí přítomnost dávno ohlásil, dny jsou kratší, noci studenější a nálada pochmurnější přímou úměrou. Není lepšího léku než se vypravit na výlet, a to nejlépe za přesným opakem pražský upršenosti. Destinací číslo jedna je v tomhle počasí Barcelona. Jasně, v moři už se nejspíš nevykoupete, ale solí nasáklej vzduch bude nad městem viset pořád a těšit vás bude všudypřítomný slunce a úsměvy Španělů.

Turistický povinnosti

Barcelona má jednu skvělou výhodu. A to takovou, že většina památek, které velebí i tištení průvodci, jsou neuvěřitelně zajímavý a vážně stojí za to je vidět. Nebojte se investovat peníze a síly ke zdolání parku Güell a na Sagradu Familia se zajděte podívat v noci, kdy kolem nikdo není a celá ta obrovská nádhera je jenom vaše.

Kdo se považuje za kulturního člověka a nerad by přišel o nějaký to španělský umčo, Fundació Joan Miró by mělo přibýt v itineráři. Za zmínku stojí i MACBA, muzeum moderního umění, kde to uvnitř vypadá jako v nebi a venku se prohání desítky skejťáků z celýho světa. Je to totiž jedna z nejvyhlášenějších skejtových destinací.

Od umění k sekáčům

MACBA je středovým bodem jedné z nejatraktivnějších čtvrtí města, El Raval. Malé ulice jsou vyplněny útulnými kavárnami, antikvariáty, second handy, ale i prodejnami malých designových značek. Stačí se projít Carrer Dels Tallers, utéct tak z hlučné a turisty okupované hlavní třídy La Rambla a ukojit svý materialistický touhy.

Kling je obchod s nabídkou nejrozmanitějších materiálů a příznivýma cenama pro studentský peněženky. Originální design a skvělý střihy. Už jenom pro tohle se plánuju vrátit.

Všechny retro šedesátkový duše potěší sekáč Soul hned naproti, anebo o dům dál, vintage zboží z Ameriky ve vlastnictví dvou mladíků, který se zřejmě přenesli ze stejný doby jako jejich sortiment. A odolat autentickejm uniformám roztleskávaček z amerických středních škol byl vážně boj. Je to obchod bez webových stránek nebo facebookový propagace. Prostě hledejte dva chlapi ve zvonáčích a rozhalených košilích před obchodem Retro city.

Pro každýho něco

Barcelona nabízí i široký spektrum nočního žití. V klubu Apolo si na baru za 3 eura objednáte úplně cokoli a fotoautomat zajistí svědectví o průběhu večera, který se ráno bude hodit. Nicméně je to dost smutný místo pro kuřáky, jelikož cigaretu si nezapálíte ani uvnitř, ani venku, ani nikde jinde a hra na kočku a myš s místní security vás omrzí poměrně brzo. Marně v tomhle systému hledám logiku.

Jestli se zrovna necejtíte na divoký tance do rána a je vám líto utrácet hříšný peníze za vstup a pochybnou hudbu, vydržte v ulici Tallers až do večera a zavítejte do podniku Nevermind. Domovina místních skaters, popcorn zadarmo, pivo a punkový prostředí, kde je k dispozici i rampa pro ty nejzapálenější jezdce.

Katalánská metropole toho nabízí víc, než se dá za jednu návštěvu stihnout a pojmout. Je to jedno z nejuvolněnějších míst, kde čas plyne a nikdo nespěchá, vstává se pozdě a žije dlouho do noci. Město, kam nutně potřebuju znovu.

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio