Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Liberecký kraj zřídí sociální podnik, pomůže nejen handicapovaným

Na Liberecku možná vznikne nová společnost s ručením omezeným, Krajský sociální podnik. Ten by měl vytvořit pracovní místa pro handicapované občany nebo pro lidi ze sociálně vyloučených lokalit. V jeho nabídce budou i poradenství a bezpečnostní služby.

Na Liberecku možná vznikne nová společnost s ručením omezeným, Krajský sociální podnik. Ten by měl vytvořit pracovní místa pro handicapované občany nebo pro lidi ze sociálně vyloučených lokalit.

V jeho nabídce budou i poradenství a bezpečnostní služby. Nové pracovní pozice tak nenabídne jen sám podnik, ale zároveň bude ve zprostředkování práce pomáhat. „Pro lidi s hendikepem není u nás vytvořená dostatečná síť pracovních příležitostí. A ani se není čemu divit, zaměstnavatelé obvykle dávají přednost zdravým zaměstnancům, kteří pracují na 100%. Pokud tu ale bude zřízena organizace, která zaměstnavatelům tyto postižené lidi dofinancuje, nebude jejich přijetí nic bránit,“ vysvětlil krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček (ČSSD).

Označení s.r.o. je přitom pro budoucí podnik klíčové, jen díky němu totiž může dosáhnout na evropské dotace ve výši 80 procent uznatelných nákladů. Kraj, který na projektu pracuje s Asociací sociálního podnikání, bude založení eseróčka stát 140 tisíc korun. Předseda asociace Hynek Kalvoda sdělil, že sociální podnikání zajišťuje práci lidem s handikepem a upevňuje financování sociálních služeb i jinde ve světě. Činnost sociálního podniku je podmíněna zaměstnáním minimálně 40 procent postižených nebo lidí z ohrožených skupin.

Krajští radní už návrhu udělili svůj souhlas a během dubna bychom se měli dočkat i rozhodnutí krajských zastupitelů. Opozice se ale nechala slyšet, že radní záměr představili nejdříve novinářům a až poté ostatním zastupitelům. „Tady jde vidět, jak si je vedení kraje jisté svojí podporou ODS a KSČM, které s ním tiše vládnou. Všechno, co se nám dostane na stůl, je už předem domluveno, předjednáno a potom i odhlasováno,“ stěžuje si Martin Půta.

Vidina naděje na získání zaměstnání povzbudí mnoho lidí. Nejen těch se zdravotním postižením, ale třeba i matek po mateřské dovolené nebo nezaměstnaných uchazečů nad 50 let. Právě tito lidé nejčastěji postrádají možnost uplatnit se na trhu práce a Krajský sociální podnik by jim mohl výrazně pomoci.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio