Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Maďarský prezident přišel o doktorský titul. Rezignovat ale nehodlá

Evropským prezidentům poslední dobou štěstí skutečně nepřeje. Video s Klausem a propiskou stále ještě s úspěchem koluje po internetu v Čechách i v zahraničí, v Německu i přes nedávnou volbu nového prezidenta stále ještě doznívá aféra bývalého prezidenta Christiana Wulffa.

Evropským prezidentům poslední dobou štěstí skutečně nepřeje. Video s Klausem a propiskou stále ještě s úspěchem koluje po internetu v Čechách i v zahraničí, v Německu i přes nedávnou volbu nového prezidenta stále ještě doznívá aféra bývalého prezidenta Christiana Wulffa. Ten byl donucen k rezignaci, a to kvůli pochybnému propojení s vlivnými podnikateli, které mu mělo dopomoci k výhodné koupi domu či nového auta. Nyní se do centra pozornosti dostal i maďarský prezident se svou disertační prací.

Na základě usvědčení z plagiátorství byl Pálu Schmittovi odebrán Semmelweisovou univerzitou v Budapešti doktorský titul, který obdržel v roce 1992.  Prokázalo se totiž, že valná část práce o ekonomických aspektech olympijských her, resp. 180 z 250 stran, bylo opsáno od bulharského experta na sport Nikolaje Georgieva. Přes toto zjištění Schmitt jakákoliv obvinění odmítl. Jeho obhajoba byla vcelku komická. Uznal, že převážnou část práce skutečně opsal, ale vinu se snažil svalit na někoho jiného. Podle něho leží část viny na vedoucím práce, který Schmitta na nedostatky neupozornil. Jakoby jemu samotnému nepřipadalo zvláštní, že opsal většinu práce, ve které měl prokázat ne cizí, ale zejména své vlastní schopnosti.

Poté, co se výše zmíněné informace ve čtvrtek rozšířily, začal Schmitt čelit výzvám k rezignaci, a to jak z estrany veřejnosti, tak od parlamentních stran. Dokonce slábne i podpora od premiéra Viktora Orbána, který Schmitta před dvěma lety do prezidentské funkce navrhl. Před Sándorovým palácem se navíc sešli demonstranti volající po prezidentově demisi.

Velmi rychle se začaly množit spekulace o tom, zda Schmitt skutečně rezignuje. Prezident na pátek zrušil veškerý program a naplánoval večerní rozhovor do televize. Celé Maďarsko jej s netrpělivostí očekávalo. Všechny spekulace se rozplynuly v okamžiku, kdy prezident potvrdil, že odstoupit odmítá. „Mé svědomí je čisté. Svoji práci jsem připravil s nejlepšími úmysly,“ řekl v Maďarské televizi. Své rozhodnutí odůvodnil Schmitt tvrzením, že disertační práce nesouvisí s výkonem státní funkce. Dokonce se cítil být uražen, protože jej univerzita o diplom připravila v době jeho nepřítomnosti.

Zvláštní. Prezident, který podvádí při psaní závěrečné práce, se cítí být uražen, protože byl po zásluze potrestán. Domněnka, že tato práce nijak nesouvisí s výkonem veřejné funkce, obzvláště takto vysoké, je navíc lichá. Kdo jiný než právě prezident by měl být reprezentativní osobou, která zastupuje celou zemi v zahraničí? A kdo jiný než taková reprezentativní osoba by měl být ztělesněním solidnosti? Prostý fakt, že se za svého prezidenta nyní stydí celé Maďarsko, zřejmě k demisi nestačí. Na vysokou politiku asi musí mít člověk vážně silný žaludek.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio