Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Majáles postaví největší české festivalové pódium

Pořadatelé se rozhodli investovat do nových velkých pódií, které navrhnul stage designer Martin Hruška.

Majáles se snaží odpoutat od zaběhnutých festivalových modelů a kromě čipových náramků se zaměří také na zásadní vylepšení zábavy. Dopomoci mu k tomu mají nová na míru stavěná pódia, která navrhnul stage designer Martin Hruška - ten má za sebou čerstvě např. vyprodanou O2 Arenu se show k výročí 20 let Chinaski a před sebou ještě očekávanější comebackové tour Lucie.

Zadáním pro Majáles bylo vytvořit nezaměnitelné pódium, dostatečně velké a technicky vybavené tak, aby zvládalo “světovou show českých kapel”. U českých a slovenských kapel totiž chtějí zatím pořadatelé zůstat: “Věříme, že když domácím kapelám poskytneme dostatečné zázemí, mohou se světovým kapelám nejen vyrovnat, ale také je překonat,” říká Michal Šamánek, hlavní dramaturg a dodává: “Naše rozpočtové možnosti mají logická omezení, přesto se nám podařilo udělat obrovský skok dopředu a už letošní pódia nebudou mít mezi českými festivaly konkurenci.”

Samotné pódium má 60 metrů na šířku a 20 metrů na výšku, LED obrazovky zaberou plochu přes 320 m2, tj. dvakrát více, než loni. Stavět se bude 5 dní před zahájením akce a likvidovat 2 dny po skončení. Tato stavba vyroste na Majálesech v Praze a v Brně.

Pozadu ale nezůstanou ani ostatní hlavní pódia - ty budou letos celkem čtyři a program se na nich bude překrývat méně, než v minulých letech. Souběžně budou hrát vždy pouze 2 hlavní pódia, žánrově profilovaná jako POP vs. ROCK.

Hudba je sice nejvýraznějším, ale zdaleka ne jediným nositelem majálesové zábavy. V těchto dnech intenzivně finišují přípravy studentských zón, které dohromady tvoří tzv. Studentské město - jeho rozloha bude výrazně větší, než v předchozích letech a ve svých útrobách nabídne různé atrakce, které více než půl roku připravovaly koordinační týmy univerzit i středních škol.

O festivalech Majáles

Majálesy v Praze, Brně a Hradci Králové pořádá 11. rokem Studentská organizace StudentZone. Jde o akce s největší studentskou organizační základnou v ČR. Myšlenka "celoměstského" Majálesu je založena na spolupráci studentů napříč všemi vysokými a středními školami.

Výsledkem jejich práce je organizace jak akcí širšího programu oslav v Majálesovém měsíci studentů (tj. stavba májky, kandidátské večírky králů Majáles, celková kampaň králů a miss, pestré doprovodné akce), tak hlavního dne oslav (majálesový průvod, velké studentské zóny na Majáles OpenAiru, koncerty studentských kapel, volba krále, prince a miss Majálesu).

Studenti tvoří jasnou majoritu také mezi návštěvníky akcí, přestože je akce zcela otevřena veřejnosti. Proto má festival opravdový duch mládí a svůj nenapodobitelný genius loci.

Termíny hlavních dnů oslav:

Hradecký Majáles 2014: pátek 25. dubna
Pražský Majáles 2014: středa 30. dubna
Brněnský Majáles 2014: středa 7. května

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio