Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Malý asteroid proletěl těsně kolem Země

Ve vzdálenosti 60 tisíc kilometrů minul Zemi malý asteroid, který mohli na krátkou chvíli pozorovat i amatérští astronomové. Byla mu naměřena rychlost nad 100 tisíc kilometrů za hodinu, k Zemi se přiblížil ještě víc než Měsíc.

Ve vzdálenosti 60 tisíc kilometrů minul Zemi malý asteroid, který mohli na krátkou chvíli pozorovat i amatérští astronomové. Byla mu naměřena rychlost nad 100 tisíc kilometrů za hodinu, k Zemi se přiblížil ještě víc než Měsíc. Navzdory tomu, jak asteroid byl blízko Zemi, nemají vědci obavy. Letící objekt zaznamenali teprve ve středu. Horší následky by mohla mít srážka Země s asteroidem podobné velikosti. NASA z prosincových zpráv uvádí, že v blízkosti Země je víc než tisíc podobných asteroidů, které by mohly na Zemi v případě nárazu napáchat katastrofální škody.

Vědci tak už pro případ dopadu většího asteroidu zkoumají možnosti, jak se vyhnout katastrofě. Je už známo několik metod, které se přezkoumávají – původní nápad, známý hlavně ze slavných filmů jako například Armagedon, bylo asteroid „odstřelit“ bombou. Velmi radikální je dokonce nápad ostřelovat asteroidy jadernými hlavicemi. To by ale mohlo dát vzniku mnoha menším kusům, které by se staly pro Zemi dalším potenciálním nebezpečím. Nemusely by se před dopadem rozpadnout. Vědci zvažovali možnost „posunutí“ asteroidu, jeho vychýlení z dráhy pomocí vodíkového pohonu. Vznikl i nápad ochranného štítu, který by od Země letící asteroidy odrážel. Co z těchto metod ale nakonec vědci dotáhnout do konce, je ještě ve hvězdách.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio