Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Martin Kasa: „Vysokoškolský papír je pro mě úplně bezcenný“

Zakladateľ jedného z prvých českých internetových obchodov Martin Kasa odpovedal na otázky EASY magazínu. Hovorí o svojich skúsenostiach na VŠ, čo si o nich myslí, a prináša radu mladým podnikateľom.

Martin Kasa počas svojho štúdia na ČVUT v roku 1999 založil jeden z prvých internetových obchodov v Českej republike a dal mu svoje meno, Kasa.cz.

Pracoval z obývačky, zákazníkom posielal objednávky poštou a obyvateľom Prahy ich roznášal osobne električkou. Doslova z nuly a bez zadlženia rozbehol firmu, ktorá mala o pár rokov miliardové obraty.

Pri rozbiehaní biznisu mu ale štúdium vadilo, a preto sa v druhom ročníku rozhodol vysokú školu opustiť.

„Studium pro mě bylo v této době zejména časovou překážkou. Vysokoškolské studium vnímám zejména tak, že cesta je cíl. Ve škole se toho upřímně moc nedozvíte, ale velice to rozšíří vaše obzory a poznáte spoustu zajímavých lidí. Většinu informací se mnohem intenzivněji a lépe dozvíte v praxi,“ hovorí pre EASY magazine Martin Kasa.

O súčasnom stave vysokoškolského prostredia príliš informácii nemá, ale uvedomuje si, že niečo nefunguje správne.

„Jednomu nerozumím a to je, že dnes většina vysokoškoláků pracuje mimo školu na plný úvazek. O něčem to jasně hovoří. I proto je při hledání nových kolegů pro mě vysokoškolský papír úplně bezcenný. Zajímají mě schopnosti a kreativita lidí,“ tvrdí Kasa.

Po ôsmych rokoch vedenia úspešného internetového obchodu do spoločnosti priviedol finančného investora a v roku 2009 z firmy odišiel.

Dnes sa Martin Kasa ako podnikateľ, investor, ale aj radca venuje novovznikajúcim firmám z oblastí technológii. Má chuť pracovať s mladými ľuďmi, ktorí majú nápady a chcú dosiahnuť veľké veci.

Ak ste aj vy v skupine ľudí, ktorí rozmýšľajú nad založením biznisu, prinášame vám jednu radu.

„Doporučil bych jim svůj podnikatelský záměr vyzkoušet. Jen tak se dozvědí, jak byli bláhoví, a nebo se z nich stanou úspěšní podnikatelé. Většina studentů mluví o tom, jak by podnikali, a přesto pak raději vezmou zavděk korporátní kariérou. Největší překvapení jistě bude, jak daleko je od nápadu k jeho realizaci,“ dodáva na záver Kasa.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio