Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.

Po velkém kasovním úspěchu tažných koňů ze stáje komiksového studia Marvel, jako je série o Iron Manovi a superhrdiny našlapaný blockbuster The Avengers, přichází na filmové obrazovky seriálový spin-off. Je ale opravdu tak super?

Zvyk je železná košile

Když se v roce 2006 do kin na svých černých křídlech snesl děsivý ochránce města Gotham ve filmu Batman začíná a pak znovu v ještě úspěšnějším Temném rytíři, odstartoval tím nejen novou módu superhdinských filmů, ale znovu tím na plné obrátky rozdmýchal již skoro zapomenutou jiskru svárů mezi studii Marvel a DC Comics. Tento konkureční boj starý jak komiksy samy byl zatím veden pouze v papírové podobě, nyní se však přesunul na plátna kin, neboť si Marvel konečně uvědomil, že zaostává, a vypustil do mezinárodních letových prostor Iron Mana.

Vesmír vznikl Velkým třeskem

Tím si studio začalo jisto jistě budovat jméno krále filmového plátna, alespoň co se komiksových filmů týče. Zatímco po dokončení trilogie o Temném rytíři filmová tvorba DC Comics upadala (Green Lantern byl pěkný zelenáč), vznikl takzvaný Marvel Cinematics Universe (Filmový vesmír Marvelu), komiksový svět, vytvořený právě pro plátna kin, který z velké části bere inspiraci ze starých i nových komiksů, ale také si tvůrci vymýšlejí své nové příběhy a hlavně postavy.

Jsem Coulson, Phil Coulson

Jednou z nich je například agent organizace S.H.I.E.L.D. (Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistic Division) Phil Coulson (Clark Gregg), který se poprvé objevil ve filmu Thor, ale následně hrál menší či větší roli prakticky v každém marvelovském filmu, dokonce díky němu poprvé Avengers stáli bok po boku proti společnému nepříteli. Ale tím jeho cesta nekončila, ač to tak mohlo vypadat. Hlavní režisér Marvel Cinematic Universe Joss Whedon měl pro něj větší plány, které se díky americké televizní stanici ABC staly od letošního září skutečností a Phil Coulson dostal vlastní seriál.

Marvelovské jednohubky

Než se tak ale stalo, Marvel točil krátké několikaminutové filmy, které doprovázely hlavní dějové linie a připravovaly půdu na Agents of S.H.I.E.L.D. Nezářil v nich jen agent Coulson a členové jeho budoucího týmu, ale i mimozemské technologie a hlavně agentka ze čtyřicátých let, objekt milostného zájmu nikoho jiného než Kapitána Ameriky, Peggy Carter (Hayley Atwell). A protože se tato agentka stala mezi diváky velmi oblíbenou, Marvel připravuje seriál, který bude sledovat její osud po údajné smrti Steve Rogerse za druhé světové války.

Avengers bez Avengers

Ano, tak nějak by se dal popsat seriál Agents of S.H.I.E.L.D. I když má navazovat na předchozí filmy (hlavně na Avengers a Iron Mana 3), v seriálu (zatím) neuvidíte žádného z nám již představených superhrdinů, na což se většina fanoušků těšila. Místo toho se vše točí kolem Coulsonova malého týmu, který řeší různé případy, týkající se superschoností, supervynálezů a nebo superhi-tech věciček, které nám tu zanechali mimozemšťané. Ať to ale zní sebelépe, po celkem slušně rozehraném pilotním dílu kvalita začala silně upadat, což nezachránilo ani krátké cameo ředitele S.H.I.E.L.D.u, Nicka Furyho (Samuel L. Jackson), pár slov od Robin Sherbotsky, tedy, Marie Hill (Cobie Smulders) a vznik jednoho z mnoha arcinepřátel Avengers, který by jim mohl jednou pěkně zavařit.

Základ je nevědět nic

Oblíbeným (a chytrým) krokem tvůrců je tajit o postavách a ději co nejvíce a co nejdéle. Pokud není míra tajnosti přehnaná jako ve Ztracených, není sem tam nějaká divákova nevědomost na škodu, dokonce táhne ke sledování dalších dílů, kde by snad konečně mohlo být vysvětleno, co, kdo, jak a proč. U Agents of S.H.I.E.L.D. tomu je podobně. Záhadnost kolem každé z postav (hlavně tedy agenta Coulsona, který si své záhadnosti zjevně ani není vědom, a nového člena týmu, hacktivistky Skye (Chloe Bennet)), ovšem v tomto případě není tak lákavá a je to pouze nejsilnější ze slabých článků, které mají, avšak nedokážou celou příběhovou linii utáhnout.

 

S.H.I.E.L.D.íčku, otřes se

Čím víc dílů běželo, tím víc mám pocit, že celý seriál má fungovat pouze jako jedna velká kráva, ze které studio dojí dolar za dolarem. Projekt, který měl spojovat superhrdinské filmy a tvořit z nich celek, stejně jako zkrátit čekání na nový, plnohodnotný příběh o jednom z Avengerů, se zatím zdá pouze jako méně povedenou kopií seriálů jako 4400, Akta X nebo Heroes, chcete-li. Agents of S.H.I.E.L.D. je však jen tuctový seriál, který se snaží těžit ze slávy ostatních, ale nijak extra se mu to nedaří. Dokonce ani mě jako vášnivého komiksového fanouška nic extra nenutí seriál sledovat dál, což je škoda, protože potenciál měl opravdu veliký. Snad se kvalita brzy zlepší, nebo tvůrci sebekriticky pošlou celý projekt k ledu. Obojí by bylo logickým krokem, který by mohl zachránit dobré jméno organizace S.H.I.E.L.D. a vlastně i celého vesmíru.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio