Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

McDonald's versus KFC!

Který fast-food je ten nejméně nezdravý, nejrychlejší, nejpříjemnější a nejlevnější? V tomto článku se zaměříme na porovnání pravděpodobně dvou nejznámějších, McDonald's a KFC.

Asi všichni jsme tam již někdy zavítali, ale moc velkou radost z toho nemáme. Fast-foodové občerstvení bývá mnohdy poslední záchranou před vyhladověním, zvlášťě vracíte-li se domů v pozdních večerních hodinách.

Historie

Navzdory tomu, že restaurační zařízení McDonald's jsou po světě více rozšířené než ty od Kentucky Fried Chicken, může se KFC pyšnit bohatší a delší historii. Harland Sanders (zakladatel řetězců KFC) začal prodávat své produkty již v roce 1930, kdežto první restaurace McDonald's byla uvedena do provozu až roku 1940. Přesto je v současné době McDonald's jednou z nejrozšířenejších sítí fast-foodových občerstvení na světě. (V roce 2007 obsloužilo kolem 30.000 restaurací po celém světě zhruba 47 000 000 zákazníků za jeden den).

jídlo

Já sám jsem vždycky byl toho názoru, že všechna fast-foodová jídla jsou stejně nezdravá, což se asi ani v budoucnu nezmění, ale McDonald's má alespoň tu kuráž napsat na krabičky od svých výrobků počet kalorií a obsah určitých látek v pokrmech. To sice v KFC nenajdeme a na první pohled se KFC může zdát zdravější díky absenci přemastněných burgerů, avšak myslím si, že i v KFC snadno najde fritovací hrnec plný oleje své uplatnění.

Obsluha

V obou zařízeních je obsluha příjemná, nicméně jak jsem sám zjistil, stačí opravdu málo k tomu, aby se tento stav změnil. Obsluha je příjemná jen z jediného důvodu, a to z toho, že se prostě a jednoduše usmívat musí. Kdyby neměli povinnost tvářit se příjemně, věřím, že bychom mnohem častěji na obsluze viděli naštvané naškrobené obličeje, místo usměvajících se milých lidí.

 ceny

Porovnávat ceny McDonald's a KFC je těžké, vzhledem k tomu že každá restaurace nabízí jiné zboží, ale z mé vlastní zkušenosti mi cenově přijatelnější přijde KFC, jelikož za stejný peníz, který bych dal v McDonald's za několik spláclých, přeolejovaných burgerů se v KFC najím poměrně slušně (proto pro mě má KFC velké plus za to, že se nespecializuje na burgery, na kterých je extra znát nekvalitní zboží/příprava pokrmu). V roce 2011 zdražovaly restaurace McDonald's v Evropě až o 4,5%, v Americe "jen" o 2,5% a ceny některých výrobků zde byli dražší již od roku 2007, avšak nyní ceny vyjdou víceméně nastejno, to co my si koupíme u nás za 20 Kč, v Americe pořídíme také zhruba za dolar.

závěr

Podle mého názoru je úplně jedno, jaký fast-food navštívíte, protože ve všech se setkáte s nezdravým jídlem, sice za relativně příznivou cenu, ale zaplatíte za něj svým zdravím a postavou. Na závěr vám zde ukážu, jak také může vznikat burger který vidíme v reklamách či na plakátech, které nás lákají k skvělému jídlu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio