Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Městem posedlí

Výstava, u které jsem zůstala stát s otevřenou pusou, a vy…zůstanete taky!

Nedávno jsem navštívila výstavu Městem posedlí, která mi vyrazila dech. Proč? Na jednom místě jsem měla možnost vidět díla 26 špičkových umělců z celého světa, což je příležitost, která se jen tak nenaskytne. Například práce dvojčat Raoula a Davida, kteří se přezdívají How &Nosm, se mi líbila natolik, že si dokážu představit, že bych měla takto pomalované zdi v pokoji. Ono to totiž vůbec nepůsobilo jako graffiti, které jsem znala z ulic. Dokonce mi některé práce ani nepřišly jako Street art, a kdyby byly vystavené například mezi abstraktními obrazy, jako laik bych jen těžko poznala, že jde o pouliční umění.

Originální a zajímavý mi přišel i shořený kontejner na papír od českého tvůrce Epose 257, který budu mít v paměti ještě dlouho. Další věc, která mně na výstavě zaujala je ta, že řada těchto děl v prostorách Městské knihovny nejen během velmi krátké doby vznikla, ale dokonce tam i zanikne. Až totiž výstava 13. ledna příštího roku skončí, budou plochy přetřené bílou barvou a z této unikátní výstavy zůstanou jen fotky nebo videa.

Výstavu bych jednoznačně doporučila všem, protože si na své přijdou jak milovníci a tvůrci písmové klasiky, velkoformátových obrazů, instalací, objektů nebo tagování, tak i lidé, kteří znají pouliční umění jen z ulic. Navíc se můžete na této výstavě i umělecky realizovat. Pro kreativní zájemce je totiž připravená místnost, kde můžou něco vytvořit přímo na zeď.

Abych byla upřímná, až do této výstavy jsem si myslela, že Street art spočívá pouze v ničení budov. Na druhou stranu, nemůžete se mi divit. Praha má zkrátka na mnoha krásných místech ilegálně pomalované zdi, a i když se mi graffiti líbí, považuji to za vandalismus. Přesto však existují tvůrci, kteří dodržují zákony a svoje umění ukazují světu na vymezených plochách. Podle mého názoru se městské části snaží těmto umělcům vyjít vstříc a ocenit jejich poctivost. Například v současné době se pražský magistrát zabývá antigraffiti strategií, která bude postavěna na kompromisu. Vyčlení se legálních plochy tam, kde se to bude vizuálně hodit, a naopak se rozmístí antigraffiti nátěry tam, kde je graffiti nevítané. Tento návrh mi přijde jako dobré řešení, při kterém si na své přijdou obě strany.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio