Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Mezinárodní stínování manažerů: nový způsob poznání praxe

Projekt Manager Shadowing Across the Border společnosti Bussiness Leaders Forum umožňuje zahraničním studentům vyzkoušet si na vlastní kůži práci ve vedení velké firmy.

"Možnosť nahliadnuť do podnikateľského sveta mladých ľudí, ktorí svojimi nápadmi a pracovným zanietením dokážu všetko premeniť na úspech. Aj takto môže vyzerať pracovná stáž," říká Slovenka Kristína Kovacsová o letní zkušenosti se Stínováním přes hranice. Nahlédnout do běžného pracovního dne manažerských studentům umožnila organizace Business Leaders Forum za podpory Visegradského fondu. 

Mezinárodního projektu se účastnilo celkem patnáct zahraničních studentů ze zemí Visegradské čtyřky, kteří přijeli do České republiky spolupracovat s předními top manažery. Rozdíl oproti běžným stážím představovala hlavně možnost nahlédnout do chodu firem z vrchu a učit se přímo od těch nejlepších.

"Studenti během studia získávají spoustu teoretických znalostí, nemají však možnost ověřit si, jak to chodí v praxi. Stínování přes hranice se toto snaží změnit," říká Iva Petříčková, ředitelka společnosti Business Leaders Forum.

Do projektu se zapojilo celkem pět firem, například společnost Microsoft vytvořila místa pro šest "stínů". Studenti měli během dvou týdnů možnost srovnat teoretické znalosti nabyté ve škole s firemní praxí. Mohli si vyzkoušet, jaké jsou povinnosti manažera a co obnáší jeho běžný pracovní den. "Takýto obraz o spoločnosti človek nezíska ani keď je jej zamestnancom," říká Michal Minárik, který se účastnil stínování ve firmě DAS.

Díky účasti společností z široké škály odvětví měli studenti rozmanité možnosti zapojení. Studenti stínující ve společnosti Microsoft se kromě spolupráce se svým manažererm podíleli na přípravě CSR reportu. Ve společnosti Mamacoffee, která obchoduje s kávou a provozuje síť fair-trade kaváren, si "stíny" mohly vyzkoušet i práci baristy.

Někteří studenti překračovali nejen pracovní, ale i zahraniční bariery, jak popisuje Agnieszka Brzozowska, která absolvovala stáž ve společnosti Bookassist, zaměřené na rezervační systémy hotelů. "Díky projektu se nyní cítím více sebejistá při práci v novém prostředí. Uvědomila jsem si také, že jsem schopná pracovat v cizí zemi."

Projekt ocenili nejen studenti. Velmi kladně byl vnímán i manažery. Jiří Seidler, ředitel společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové a dlouholetý stínovaný manažer v rámci české verze Stínování manažerů, se rád zapojil i do mezinárodní spolupráce. Podle něj by manažeři neměli schovávat svoje znalosti, ale měli by je předávat. Vůči mladým by měli být otevření a vytvářet vzory.

Na úspěšný první ročník mezinárodního projektu Stínování přes hranice chce Business Leaders Forum navázat. Nedávno také odstartoval třiadvacátý ročník české verze projektu Stínování manažerů. Čeští studenti, kteří by chtěli blíže poznat chod firmy a získat cenné zkušenosti od špiček ve svém oboru, budou mít další možnost v první polovině roku 2014.

Výpovědi stínů

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio