Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Milión za nepokácení staletých lip – nabídka Pražanů magistrátu

Lípy, které stojí v Thákurově ulici v Praze 6, mají místní natolik v oblibě, že se s jejich pokácením nehodlali smířit. Proto zašli na místní magistrát a nabídli mu 1 milion korun, pokud stromy nebudou pokáceny.

Lípy, které stojí v Thákurově ulici v Praze 6, mají místní natolik v oblibě, že se s jejich pokácením nehodlali smířit. Proto zašli na místní magistrát a nabídli mu 1 milion korun, pokud stromy nebudou pokáceny. Návrh se ale nesetkal s pozitivní odezvou, radnice odmítla ustoupit od svého záměrů. Občanům ale slíbila, že až staré stromy pokácí, vysadí nové. Pryč by měla jít zhruba třetina z 31 stromů, které se v aleji nacházejí. Nechal je vysadit architekt Antonín Engel.

Část stromů, které v minulosti přežily i vichřice, je však v natolik dezolátním stavu, že se radnice na doporučení dendrologů rozhodla stromy pokácet, aby neohrožovaly zdraví občanů. Spory o stromy trvají již tři roky a vyústily nabídkou investice milionu korun do péče o stromy od občanského sdružení Tilia Thákurova.

Přestože termín kácení stále nebyl stanoven, vedení městské části na svém rozhodnutí nehodlá nic měnit. Nespokojené obyvatele z Dejvic a okolí uklidňují slibem, že za staré stromy vysadí stromy nové. Odbornicí však upozorňují, že není jasné, zda v současných podmínkách Prahy stromy dosáhnou alespoň přibližné mohutnosti jako jejich předchůdci.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio