Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Milosti by měly prezidentovi zůstat, říká Václav Klaus

Pravomoc udělovat milosti je užitečným přídavkem soudního systému, prezidentovi by měla zůstat. Václav Klaus se tak vyjádřil ve středečním rozhovoru v televizi Nova. Nelíbí se mu ani nápad, že by k úkonu bylo třeba spolupodpisu.

Pravomoc udělovat milosti je užitečným přídavkem soudního systému, prezidentovi by měla zůstat. Václav Klaus se tak vyjádřil ve středečním rozhovoru v televizi Nova. Nelíbí se mu ani nápad, že by k úkonu bylo třeba spolupodpisu.

Návrh omezení suverenity prezidenta v tomto bodě přišel ze strany opoziční ČSSD, a to kvůli zpochybnění milostí, které Václav Klaus v poslední době udělil. Například omilostnění korupčnice Anny Benešové prezident podle mnohých dostatečně neobhájil. Kritici se oháněli navíc i tím, bývalá ředitelka soukromé Metropolitní univerzity byla údajně přítelkyně první dámy. To Klaus v rozhovoru důrazně popřel.

Připomněl navíc, že jeho předchůdce Václav Havel udělil milostí přibližně šestkrát více a spekulace o propouštění jeho známých se objevovaly už u něj. Aby se takovým situacím předešlo, měl by podle ústavní novely, kterou chystá ČSSD, milosti podepisovat také předseda vlády nebo ministr spravedlnosti.

Klaus se v rozhovoru vyjádřil, že jeho udělování milostí není ovliněno nějakými osobními styky. „A taky na nějakou faleš v těch milostech odmítám rezolutně, nekonečně, zásadně a opakuji, jestli to někdo chce zrušit, tak to zrušte, bude to chyba.“ Prezident dodal, že důvody udělení milostí popisuje v jedné či dvou větách. Rozhodování o nich je prý velmi časově náročný úkol, a proto nesouhlasí s nápadem, že by jej potvrzoval ještě například premiér. Není podle něj potřeba dělat změny ani v jiných pravomocech prezidenta. O těch se uvažovalo v souvislosti se zavedením přímé volby hlavy státu. Jsou prý zbytečné, protože se naše země „usadila v určitém systém“.

Pochyby o udělených milostech prezident nejspíš v očích mnoha občanů nevyvrátil. V každém případě ale složitost rozhodování zná dobře z vlastní zkušenosti. A když bude potřeba dalšího podpisu, síť se ještě více zaplete. Z vězení se tak nedostanou bezdůvodně zločinci jen proto, že mají dobré styky. Otázka ale je, zda bude potom propuštěn vůbec někdo. Je ale téměř jisté, že Václav Klaus se proti této změně neohrazuje z toho důvodu, aby mohl své přátele dostávat na svobodu. Jeho druhé volební období totiž příští rok končí.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio