Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Ministerstvo chce zrušit až 10 000 nemocničních lůžek

Nejvíce lůžek ubylo na kožním oddělení, očním oddělení, nefrologii, oddělení nemocí z povolání a na oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. Naopak přibyla lůžka na odděleních dlouhodobé intenzivní péče, kardiologie, hematologie a onkologie.

Nejvíce lůžek ubylo na kožním oddělení, očním oddělení, nefrologii, oddělení nemocí z povolání a na oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. Naopak přibyla lůžka na odděleních dlouhodobé intenzivní péče, kardiologie, hematologie a onkologie. Celkový počet lůžek  ve 189 nemocnicích ale ke konci roku klesl na 60 336. Toto rušení lůžek navíc doprovázela úsporná opatření a na některých místech také rušení či reorganizace některých oddělení.

Ministerstvo plánuje v rámci úspor převést část zrušených lůžek na následnou péči, kde jich je nyní nedostatek, ale jak se zdá, nestará se moc o to, zda bude dostatek lůžek na odděleních, ze kterých je chce brát. Plán rušení lůžek se nelíbí zejména regionálním nemocnicím, které chtějí, aby se touto problematikou zabývala vláda a parlament. Rušení lůžek a oddělení by totiž pro ně mohlo znamenat likvidaci. Pacienty ze zrušených oddělení by musely začít přijímat větší nemocnice, což by pro pacienty většinou znamenalo delší cestu k lékaři a složitější dojíždění, nezřídka do jiného města. Kromě toho se snaha obnovit takové zrušení oddělení se často setkává s problémy, zejména finančními. Jinak řečeno, postupné uzavírání jednotlivých oddělení malých nemocnic by vedlo k jejich definitivnímu zániku.

Ministerstvo zdravotnictví ale tento argument proti rušení oddělení nechce slyšet. Šetřit se podle něho zkrátka musí, i když se proto budou muset přespříliš zkracovat doby hospitalizací a na nejednoho pacienta brzy lůžko zkrátka nezbude.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio