Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Ministerstvo zemědělství posvětilo návrh na krokodýlí jatka

Už začátkem letošních prázdnin se možná dostane na česká jatka krokodýl nilský. Ministerstvo zemědělství posvětilo tento návrh. Jediná farma, která zvíře chová v odpovídající jatečné váze, tak dostane zelenou. Čeká se už jen na schválení od Evropské unie, žádost již míří do Bruselu.

Už začátkem letošních prázdnin se možná dostane na česká jatka krokodýl nilský. Ministerstvo zemědělství posvětilo tento návrh. Jediná farma, která zvíře chová v odpovídající jatečné váze, tak dostane zelenou. Čeká se už jen na schválení od Evropské unie, žádost již míří do Bruselu. Mluvčí ministerstva navíc do budoucna počítá se zákonem upravujícím i porážku dalších exotických tvorů.

Krokodýlí jatka mají vzniknout na Znojemsku ve firmě Agro Jevišovice, která patří do portfolia podnikatele Andreje Babiše. Tato farma je totiž jediná v České republice, která chová krokodýly na porážku. Padnout by jich mělo až dvě stě.

Podle vyhlášky se musí jatka umístit přímo na farmu. K usmrcení se doporučuje jatečná pistole s upoutaným projektilem, před samotným úkonem se ale musí zvíře omráčit. Aby krokodýl mohl jít na porážku, musí vážit více než 25 kilogramů a měřit přes dva metry. Pokud tyto parametry zásadně přesáhnou, přestanou být způsobilí pro jatka.

Krokodýli se tak nejspíš zařadí mezi hospodářská zvířata. Jejich maso brzy budeme moci sehnat v obchodech či restauracích, plánuje se totiž, že půjde do běžného oběhu. Zásadní změna to nebude, ale až do nynějška se pouze dováželo z ciziny. S uzákoněním pochopitelně nesouhlasí Nadace na ochranu zvířat, která prý odmítá zařazení krokodýla mezi hospodářská zvířata. Ministerstvo však připomíná, že tento druh není ohrožený ani vzácný.

Krokodýl v kategorii hospodářských zvířat působí až komicky. Ačkoli labužníci tento nápad nejspíš ocení, mnoho jiných se nejspíš jen zašklebí při představě, že by takové maso měli strčit do úst. Vždyť to není kráva ani prase. Přesto ale ubývá lidí řídících se těmito předsudky. To, že je hovězí a vepřové v naší kultuře běžnější, ještě neznamená, že by bylo něčím jiné.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio