Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Ministr Dobeš chtěl zkrátit přestávky na ZŠ

„Přestávky mezi vyučovacími hodinami jsou nejméně pětiminutové, jedna přestávka v dopoledním vyučování musí trvat nejméně 15 minut. Přestávka mezi dopoledním a odpoledním vyučováním trvá nejméně 30 minut.

„Přestávky mezi vyučovacími hodinami jsou nejméně pětiminutové, jedna přestávka v dopoledním vyučování musí trvat nejméně 15 minut. Přestávka mezi dopoledním a odpoledním vyučováním trvá nejméně 30 minut. Délku přestávek a jejich zařazení a počet vyučovacích hodin v dopoledním a odpoledním vyučování stanoví škola s přihlédnutím k základním fyziologickým potřebám žáků,“ citovaly Lidové noviny z návrhu vyhlášky, která měnila předepsanou délku přestávek.

Odpůrci argumentovali proti takovému návrhu nemožností dětí a žáků připravit se na další vyučovací hodinu, naplnit své hygienické potřeby, nebo se přemístit z jedné učebny do druhé. V jídelnách by údajně vznikl chaos a předbíhání, když by se žáci snažili stihnout včas další hodinu.

Odpůrce nepřesvědčil ani argument, že by dojíždějící děti stíhaly lépe své vlaky a autobusy, a tak se ministerstvo rozhodlo od vyhlášky upustit a ponechat stávající úpravu. Přestávka tedy stále musí mít minimálně 10 minut a jedna dopolední minimálně 15 minut, pauza mezi dopoledním a odpoledním vyučováním bude minimálně 50 minut.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio