Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Mladá spisovatelka Agáta Kestřánková: „Mám rozpracované dva projekty“

Keď mala 14 rokov, bola vydaná jej prvá kniha poviedok, druhá o rok neskôr. Agáta Kestřánková je považovaná za jednu z najmladších českých spisovatelek a v rozhovore pre EASY hovorí o písaní, svojich knihách, ale aj o plánoch do budúcnosti.

Ako si sa dostala ku písaniu?

Jako dítě jsem hodně četla a napadlo mě, že bych to mohla zkusit i já. První opravdovou povídku jsem napsala, když mi bylo jedenáct.

Čím si sa pri písaní inšpirovala?

Nejdříve to byly dětské knížky a další, nejčastěji asi fantasy knížky. Taky jsem se inspirovala historickými událostmi, které jsem překroutila a udělala z nich něco jiného.

Píšeš najmä príbehy z gangsterského a fantasy prostredia. Prečo práve tieto žánre?

Od toho jsem už více méně upustila. Původně mi fantasy prostředí přišlo zajímavé, pak jsem si ale uvědomila, že to je trochu vyčerpané, opotřebované téma. Tak jsem začala psát povídky z reálného života, které ale stále ráda ozvláštňuji fantastickými prvky.

Tvoja prvá kniha poviedok, Rytíři a jiná havěť, bola publikovaná, keď si mala iba 14 rokov. Aký to bol pocit?

Naprosto úžasný. Nic se nevyrovná tomu, když člověk drží v ruce svoje ucelené dílo a ví, že si ho někdo konečně může přečíst, namísto toho, aby leželo zapomenuté v šuplíku.

Ako si sa k vydaniu kníh dostala?

Měla jsem spoustu povídek ze školního časopisu a kroužku tvůrčího psaní. Bylo toho docela dost. Jednou mého tátu napadlo, že bychom to mohli vydat, a tak se i stalo v našem rodinném vydavatelství.

Co se týče následné distribuce, podařilo se nám knihu dostat do sítě Kosmas, odkud to šlo do Luxoru i do internetových obchodů.

V akom náklade knihy vyšly?

Myslím, že to byl u obou knih náklad zhruba 500 kusů a k tomu nějaký dotisk. Musím přiznat, že některé výtisky jsou stále ještě v prodeji, ale už jich je opravdu jenom pár.

Ak by si to mohla povedať, ktorá z týchto kníh sa ti páči viac?

Přirozeně se mi víc líbí ta druhá, protože jsou v ní aktuálnější a také propracovanější povídky. Obecně to ale říct nemůžu, ke každé povídce mám nějaký vztah.

Pracuješ momentálne na ďalšej knihe?

Ano, mám rozpracované dva projekty. Prvním je opět soubor povídek, ovšem jsou to povídky krátké, a i když jich mám dost, pořád se mi zdá, že to na knížku nestačí.

Druhým projektem je něco delšího, tedy novela. Ta bude obsahovat jemné prvky fantasy a postapokalyptických šumů.

Kedy predpokladáš, že budú tieto knihy vydané?

Doufám, že ta povídková bude vydaná někdy příští rok, ta novela je momentálně zatím v začátcích, takže ještě není jisté, kdy bude hotová.

Chystáš sa písaniu venovať dlhodobo, teda aj po týchto dvoch projektoch?

Doufám, že u psaní zůstanu. Baví mě to a dělá mi radost, když si lidé mohou moje dílka přečíst.

Chceš sa tým živiť?

Samozřejmě chci vydávat dál, ale nedělám si iluze, že se stanu autorem, který se psaním dokáže uživit.

Rozmýšľala si, čím by si sa živiť mohla?

Teď jsem na střední a studuji uměleckou řezbu, ale nejsem si jistá, jestli bych se tomu chtěla věnovat i v budoucnu. Ale určitě chci zůstat u uměleckého řemesla. Zatím tápám, co přesně by to mohlo být.

Čo by si poradila ostatným mladým ľuďom, ktorí sa venujú písaniu a tiež chcú vydať knihu?

Nejlepší je, když najdou ostatní psavce, na internetu nebo v jejich okolí, kteří se také věnují psaní. Ať těmto lidem ukážou svou tvorbu a přijmou kritiku i pochvaly. Pak je to jenom o štěstí a hledání někoho, kdo to vydá.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio