Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Mladiinfo: „Způsob, jak využít svůj potenciál“

Nedávno vzniknutý projekt Mladiinfo pomáha študentom nájsť si štipendium, stáž, radí, ako cestovať alebo ako sa stať dobrovoľníkom v zahraničí. Prinášame vám krátky rozhovor s jednou z jeho zakladateliek Terezou Hronovou.

Uplatniť sa ako absolvent vysokej školy je v dnešnej dobe náročnejšie ako kedysi. Firmy hľadajúce zamestnancov sa nepozerajú len na titul, čoraz viac ich zaujímajú aj aktivity pri štúdiu, ako sú brigády, praxe a stáže v obore či pôsobenie v študentských organizáciách.

Spolupráce s dobrou studentskou organizací je pro budoucí kariéru mladého člověka přínosnější než brigáda ve zcela nesouvisejícím oboru. Přibližně polovina absolventů, které přijmeme, byla během studia členem některé ze studentských organizací,“ dáva za pravdu Václav Prýmek zo spoločnosti PwC Česká republika.

Informácie sa o týchto projektoch na internete hľadajú ťažko. To si uvedomila štvorica študentiek, ktoré tieto možnosti využívali a rozhodli sa so svojimi skúsenosťami pomôcť aj ostatným. Tak vznikla česká odnož projektu Mladiinfo.

V krátkosti sme sa o tomto portáli rozprávali s jednou z jeho zakladateliek Terezou Hronovou.

Čomu sa portál Mladiinfo venuje?

Portál Mladiinfo ČR je pobočkou mezinárodního projektu Mladiifo. Původně je to projekt vzniklý v Makedonii, v průběhu let se ovšem již rozšířil na Slovensko, do Polska, Černé Hory, Albánie a samozřejmě i k nám do Čech. V kostce se jedná o portál zaměřený na mládež a vše, co se jí v dnešní době nabízí – konkrétně v oblastech stipendií, stáží, cestování, dobrovolnictví a dalších. Chceme nabízet mladým lidem to, co dle našeho názoru na české scéně chybí: ucelený zdroj informací o různých příležitostech, možnostech, zkrátka způsobech, jak využít svůj potenciál.

Naší hlavní náplní je vystavovat na webové stránce Mladiinfo a na Facebooku nabídku aktuálních projektů. Dále se zabýváme uveřejňováním rozhovorů s absolventy různých stáží či stipendií. Nedílnou součástí jsou také návody a zkušenosti, například jak na brigády v zahraničí či jak bezpečně a přitom efektivně využívat alternativních způsobů cestování, umožňujících levně, nebo dokonce i zdarma cestovat po světě. Poslední úloha, jež na sebe v Mladiinfo bereme, je role poradenská. Kdokoliv má zájem využít nějaké nabídky, ale není si zcela jist, jak na to, nebo má jen zájem lépe se zorientovat ve změti informací, může se obrátit na nás. Každý z našeho týmu Mladiinfo má specializaci na určitou oblast, a může tak poskytovat užitečné informace včetně vlastních zkušeností a tipů.

Ako vznikol nápad založiť portál, ktorý takto pomáha mladým ľuďom?

Všechny členky Mladiinfo už mají za sebou počet výměnných pobytů, cest, stáží a dalších. Kdykoliv jsme se ale bavily s ostatními kamarády, vždy jsme zaslechly ty samé otázky... „Panejo, zase někam cestuješ? Jak to děláš? Kde jsi sehnala tohle místo? To je dotované? Proč chodíš na semináře? Jak ses o tom dozvěděla?“ atd. Zjistily jsme, že málokdo se skutečně vyzná v přemíře chaotických a neuspořádaných informací, které se nacházejí na netu. A právě díky tomuto uvědomění jsme se rozhodly založit Mladiinfo.

Kromě toho chceme podporovat všechny nové zajímavé aktivity, do kterých se mladí mohou zapojit. Je škoda, že v dnešní generaci tolika možností spousta lidí jen vysedává u televize nebo u internetu. Přitom je tolik způsobů, jak něco tvořit, dělat, být součástí něčeho zajímavého.

Myslíte si, že je projekt úspešný?

Těžké určit. Nešly jsme do projektu s konkrétním cílem, například že chceme dosáhnout tisícovky fanoušků. Každý člověk, kterému nějakým způsobem pomůžeme, je pro nás úspěchem.

Úspěšné jsme určitě v jednání s různými už existujícími organizacemi, se kterými navazujeme úzkou spolupráci (např. s Eurodeskem nebo s AIESECEM). Je ale fakt, že bychom si přály, aby se o Mladiinfo více vědělo. Myslíme si, že máme opravdu co nabídnout.

Aké novinky chystáte do budúcnosti?

Je toho spousta. Asi největší novinkou a velkým úspěchem je, že budeme vysílací organizací pro Evropskou dobrovolnou službu. Pro ty, co EDS neznají, je to program Evropské unie umožňující mladým lidem vyjet na dlouhodobý dobrovolnický pobyt do zahraničí v rámci zemí EU. Účastníkům je zajištěna strava, ubytování, kapesné, jazykový kurz a 90 % cestovného. Pobyty se většinou pohybují mezi 2–12 měsíci. Jako vysílací organizace budeme moci poslat až 3 dobrovolníky naráz na nějaký z těchto pobytů.

Také se chystáme na sérii článků o hledání zaměstnání, jak správně na Erasmus, jak využívat výměnné pobyty EU a mnoho dalších.

Rozhodně se máte na co těšit.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio