Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Móda a my aneb jak se oblékají současní pražští studenti

Na téma "móda mladých" byla vyprodukována jistě již kvanta článků. Vychází však povětšinou z názoru samotného autora, který ne vždy bývá objektivní. Tento článek na to jde ale jinak. Postoj autorky (ačkoliv je sama studentkou) zcela opomíjí a vychází pouze z názoru Vás, studentů (tedy alespoň těch dotázaných).

,,Podle mě se to nedá tak snadno shrnout," míní David. ,,Myslím, že dříve platilo úsloví "Co generace, to jiný styl". Hipíci, punk, grunge... dneska je to strašně roztříštěné". ,,Každý vyznává něco jiného," přikyvuje Adéla.  Sama vyznává poměrně specifický styl oblékání a současnou módu tak vnímá spíše z pozice pozorovatele. ,, Jasně, že má oblékání vrstevníků nějaké společné znaky, ale nějak uniformované mi nepřipadá," zároveň ale připouští, že v rámci subkultur je styl "konzervativnější" a hodně podobný. ,,Přijde mi vtipné, když třeba metalisti vyčítají těm "normálním" , že jsou všichni stejní. Ale na metalovém koncertě byste metalisty vzájemně taky nerozeznali," směje se Adéla. Ono samotná definice toho, co je vlastně "normální", je nesmírně těžká. David k tomu dodává: ,,Hodně záleží na tom, v jaké společnosti se člověk pohybuje. Já jsem žil od mala hlavně prknem, takže se to na mém stylu hodně promítlo. Kdybych se v téhle komunitě nepohyboval, asi bych poslouchal a nosil něco úplně jiného".

Adéla i David se sami hlásí k určité subkultuře. Nás samozřejmě zajímá také názor těch, kteří do žádné z nich nepatří.

,,Já bych to rozdělila do dvou skupin. Jsou ti, kterým na oblékání opravdu záleží a snaží se o sebe dbát, a pak ti, kteří na to nedbají a ráno si prostě vezmou to, co mají přehozené přes křeslo," tvrdí Aneta, která oblečení nejraději vybírá v Orsayi. Dodává, že nejde ani tak o to, jakými finančními prostředky studenti disponují, ale jak k módě přistupují. Také si nemyslí, že by školní prostředí styl studentů nějak výrazně měnilo. ,,Oblékám se víceméně jako předtím, než jsem nastoupila na moji současnou školu." Aneta se vyjadřuje také k chlapecké módě, která jí přijde hodně stereotypní. ,,Přijde mi, že mají kluci v oblečení strašně malý výběr." Jakub s ní ale nesouhlasí: ,,V obchodech je dost zajímavého a originálního oblečení. Já si ale radši trochu přispím, než abych trávil hodinu hrábáním ve skříni, " směje se. ,,Tohhle rád přenechám holkám," dodává.

Karolina ze stylu oblékání svých spolužáků také není příliš nadšená: ,,Sem tam potkám na chodbě někoho, komu to vážně sluší, ale obecně je to na naší škole spíš bída". Sama se o módu docela zajímá, i když spíše, než šaty a sukně, preferuje kalhoty. ,,Nakupuji hlavně v Zaře, Mangu nebo Topshopu," říká Karolina. ,,Je jasné, že oblékání v Praze je úplně jiné, než jinde v ČR, " shrnuje svůj názor na oblékání studentů. Aneta k tomu dodává: ,,V Praze je hodně cizinců, takže se tu snadno hledá inspirace. Také se tu snadno promítnou nové trendy." Samozřejmě ne každý nové trendy následuje. ,,Já a hodně mých známých rádi nakupujeme v sekáčích. Neříkám, že si občas neprolistuji Elle apod., ale snažím se nenechat se tím příliš ovlivňovat. Za módní oběť bych se rozhodně neoznačila, " sděluje svůj postoj k módě Tereza.

Jak vidíte, názory na módu jsou opravdu různorodé. Vlastně jsem ani neočekávala, že by můj malý průzkum mohl dopadnout jinak.... Každý zrátka máme to své, nu a pokud nám to vyhovuje... není důvod cokoliv měnit!

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio