Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Mona Lisa nemá obočí? No jo!

Nevím, zda jsem si tohoto zvláštního úkazu všiml jen já, nebo jestli nás je více. Věděli jste, že Moně Lise chybí obočí a řasy?

Ten obraz jsem viděl snad milionkrát. Dokonce jsem ho viděl i na vlastní oči, ale toho, že jí chybí celkem podstatný obličejový rys, jsem si nevšiml. Před tím, než jsem napsal tento článek, jsem obešel velký okruh mých známých a zeptal jsem se jich, jestli v obličeji Mony Lisy nespatřili něco divného, až zarážejícího. Odpověď zněla NE.

K tomu, abychom se dopátrali, kde se stala chyba, budeme muset vyrazit do počátků 16. století. Právě v letech 1503 – 1506 Monu Lisu během svého florentského pobytu namaloval patrně nejslavnější malíř historie, Leonardo da Vinci.

Teorie pro tento nedostatek jsou tři:

1.  V Novorenesanční Florencii bylo v té době moderní si obočí a řasy holit a Mona Lisa chtěla být cool. Právě této teorii se přiklání naprostá většina historiků i fanoušků Mony. Ještě štěstí, že tato móda brzy opadla.

2.  Leonardo svou Lisu původně s obočím i řasami namaloval, ale tahy štětcem byly tak jemné, že se v průběhu staletí takřka ztratily. Další verzí je pak ta, že byly jednoduše smyty necitlivými restaurátorskými pracemi, kterých obraz za 500 let prodělal nespočetně. Pro tuto teorii hovoří i fakt, že francouzský inženýr Pascal Cotte prozkoumal stovky maximálně zvětšených fotografií obrazu a spatřil na levém oku Mony Lisy nepatrnou, ale viditelnou řasu.

3.  Mona Lisa onemocněla nějakou zvláštní chorobou, která ji připravila o řasy i obočí, a malíř tak přizpůsobil obraz jejímu změněnému vzhledu. Že jde o nemocnou ženu, si myslí i německá malířka a kunsthistorička Magdalena Soest.

Sami si tak můžete vybrat, ke které teorii se přikláníte nejvíce. Já však věřím té své. Podle mě prostě Leonardovi došla černá.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio