Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Moravskoslezské sociální služby strádají, obrací se na Nečase

S problémy se na severní Moravě a ve Slezsku potýkají azylové domy, denní stacionáře i terapeutické dílny. Ohrožené je tak fungování 117 sociálních služeb a jejich zrušením by se ocitlo bez práce 546 lidí. Dopad by se promítl i na tři tisíce klientů.

S problémy se na severní Moravě a ve Slezsku potýkají azylové domy, denní stacionáře i terapeutické dílny. Ohrožené je tak fungování 117 sociálních služeb a jejich zrušením by se ocitlo bez práce 546 lidí. Dopad by se promítl i na tři tisíce klientů. Kraj tvrdí, že mu peníze chybí kvůli ukončení individuálního projektu, zvýšení DPH a cen energií. Individuální projekt kraje byl z velké části financován Evropským sociálním fondem, ale po třech letech fungování projekt skončil.

„Výpadek 220 miliónů nemůže síť sociálních služeb zvládnout bez zásadních změn ve své struktuře. Je nereálné tyto prostředky zajistit z rozpočtu kraje nebo obcí," řekl Palas. „Jestliže stát ze zákona převedl výkon sociálních služeb na kraj, tak se také zavázal, že tento výkon bude ze svých zdrojů financovat. Nám stát na výkon těchto služeb dluží 180 milionů korun,“ doplnil s tím, že kraj není schopen nahradit roli státu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale upozornilo na to, že od 17. ledna mohou kraje pro zdroje z individuálních projektů využít 1,18 miliardy korun. Této možnosti prý ale kraj nevyužil. Háček je podle vedoucího oddělení sociálních služeb krajského úřadu Daniela Rychlíka v tom, že je zde k dispozici méně peněz než dříve. Oproti původním dostupným 600 milionům nabízí projekt pouze 220 milionů na dva roky. Navíc by se nevyřešila problematika letošní, protože čerpání peněz by začalo až v příštím roce.

Pokud se do konce března nic nezmění, nevyhnou se služby ukončení činnosti a popuzené organizace již plánují protestní akce. Není divu, když Moravskoslezský kraj už tak trpí vysokou nezaměstnaností. Naděje na kladnou odezvu ze strany premiéra přitom není velká, vzhledem k tomu, že za zvýšením DPH stojí právě on.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio