Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Mrazy udeřily

Ve většině zemí Evropy udeřily tuhé mrazy. V Polsku už mají několik obětí, kromě dvanácti umrzlých i sedm otrávených oxidem uhličitým kvůli špatně seřízenému topení. S nimi v Evropě přesáhl počet obětí mrazu padesát. Zima je i na baltském pobřeží, deset obětí.

Ve většině zemí Evropy udeřily tuhé mrazy. V Polsku už mají několik obětí, kromě dvanácti umrzlých i sedm otrávených oxidem uhličitým kvůli špatně seřízenému topení. S nimi v Evropě přesáhl počet obětí mrazu padesát.

Zima je i na baltském pobřeží, deset obětí. Ještě horší situace nastala na Ukrajině, kde zaznamenali už osmnáct mrtvých. Teploty zde klesají na –16° a v noci k –23°. Jen ve východní Evropě si mráz od začátku zimy vyžádal  46 mrtvých.  Na baltském pobřeží začali zavádět několik vyhřívaných stanů a vybízejí lidi bez domova k jejich návštěvě.

Na Slovensku i v Srbsku je také zima, několik mrtvých a mnoho ochranných opatření. Na západě Srbska přívaly sněhu zasáhly elektřinu a přerušily její dodávky. V Itálii děti kvůli zimě nechodí do školy, hlavně v Turíně. Elektřina byla přerušena pro 9 tisíc lidí v Alessandrii a Asti.

S mrazivými teplotami musíme počítat nejméně do konce týdne, je tedy na co se těšit.

Na druhou stranu je pravda, že teploty podobného rázu jsou absolutně normální v Kanadě, kde například v Edmontonu mají až –30° každoročně. Stejné podmínky jsou i na Aljašce, ještě lepší je to na Sibiři. Správnou mrazírnou je tamější Jakutsk, kde zaznamenávají až –40°.

Zatímco my se děsíme zimy, kterou zde máme, v jiných klimatických podmínkách by se nám vysmáli. Rozdíl je v tom, že my na tak tuhou zimu opravdu nejsme zvyklí a proto máme i více obětí než v Kanadě nebo Rusku, kde jsou na mráz připravení. Víceméně…

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio