Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Myslíte si, že člověk nemůže létat? Omyl

Létající lidé bortí všechny teorie o tom, že člověk nemůže létat. Sport s názvem Wingsuit Base Jumping vám to dokáže.

Mnozí sní o tom, proletět se ve vzduchu jako pták a zažít tak neskutečný pocit, který lidé znají jen z letadla, vrtulníku, padáku či rogala. Wingsuit Base Jumping je sport, při kterém se vaše přání stávají realitou.

Jde o asi nejkrásnější sport a zároveň největší adrenalin, který si může člověk dopřát. Wingsuit Base Jumping je spojením dvou sportů. Base Jumping je známý jako sport, při kterém lidé skáčou s padáky nikoli z letadla, ale z nejrůznějších skal a útesů. Wingsuit je zase létání pomocí létacího obleku, díky němuž může letec určovat směr. Moderní Wingsuit se přitom objevil už na konci devadesátých let.

Novinářům tento sport poprvé ukázal v roce 1997 francouzský parašutista Patrick de Gayardon, který chtěl zároveň poukázat na jeho maximální bezpečnost. O rok později však při jednom z testů sám zemřel.

Mezi vyhlášená místa, kde se WiSBase provozuje, jsou Kjerag a Trollstigen v Norsku, Lauterbrunnen ve Švýcarsku, Chamonix ve Francii a Monte Brento v Itálii.

Jak vypadá takový skok, nejlépe popisuje Martin Trdla, nejlepší český Base Jumper: „První tři vteřiny si vzduch s tělem jen tak pohrává a člověk nabírá rychlost, ať pádovou, či dopřednou. Pokud se správně odrazíte, využijete navíc energie z odrazu ke zrychlení ve správné poloze a následně ke kontrole volného pádu, a pak už je to stejné jako při seskoku z letadla. Po třech vteřinách začíná fungovat vzduch. Je to jakási opora – a dá se řídit, nohama, rukama, polohou těla, úhlem těla a hlavy, od překážky se dá vlastně i odklouzat.“

O tom, jak nádherný Wingsuit Base Jumping je, se můžete přesvědčit sami v přiloženém videu:

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio