Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Na gymnáziu probíhaly podivné machinace s výsledky přijímacích zkoušek

V červenci loňského roku se začaly magistrát města Prahy a Česká školní inspekce zabývat případem údajných podvodů při přijímacím řízení na Malostranském gymnázium.

V červenci loňského roku se začaly magistrát města Prahy a Česká školní inspekce zabývat případem údajných podvodů při přijímacím řízení na Malostranském gymnázium. Šestice učitelů vystoupila proti přijímacímu řízení s tvrzením, že se někteří z nově přijatých žáků dostali na školu podvodem. Dle vyučujících se může jednat až o šest z celkem šedesáti přijatých žáků.

Při přepisování výsledků testů mělo dojít k neoprávněné manipulaci. Šestice učitelů uvedla, že během přepisování výsledků do počítače vybrala zástupkyně ředitele Renata Turková některé z testů a odnesla je. Poté jim vrátila jen část z nich a své počínání odůvodnila tím, že "je to pro někoho z magistrátu, aby škola dostala peníze na odměny pro učitele". Turková i ředitel školy Karel Ledvinka, který měl o celé záležitosti také vědět, ale vše popírají.

Zarážející byl přístup policie k celému případu. Učitelé, kteří na kauzu upozornili, nebyli vyslechnuti – tři z nich obdrželi pouze e-mail s žádostí o vyjádření k trestnímu oznámení na průběh přijímacích zkoušek, které podala Radka Dvořáková, jedna z vyučujících.

Podivný je rovněž přístup policie ke společnosti SCIO, od které testy pocházely. Nemělo by být složité zjistit, zda s nimi bylo manipulováno, jenže policie společnost SCIO oslovila pouze s žádostí o vyjádření, jak jejich systém funguje.

Je možné, že by policie chtěla případ zamést pod koberec? Odložení, ke kterému nakonec došlo, zřejmě neznamená definitivní konec. Dvořáková totiž podala stížnost na státní zastupitelství a to má v plánu případ znovu otevřít, neboť, jak je zřejmé, celá situace kolem přijímacích zkoušek ještě zdaleka nebyla pořádně prošetřena.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio