Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Na Pekárně

  Koncem léta se nedaleko od Prahy, v zapadlé vesničce zvané Čakovičky, otevřela hospoda, kam má smysl vážit cestu za opravdovým gurmánským zážitkem. Nejen, že ceny jsou lidové, ale celá hospoda působí domácky, a to nejen ze strany interiéru, ale i obsluhy.

 

Koncem léta se nedaleko od Prahy, v zapadlé vesničce zvané Čakovičky, otevřela hospoda, kam má smysl vážit cestu za opravdovým gurmánským zážitkem. Nejen, že ceny jsou lidové, ale celá hospoda působí domácky, a to nejen ze strany interiéru, ale i obsluhy.

Na svou první návštěvu jsem se vydala o volném víkendovém dni, společně se svou sestrou a švagrem, na dobrý oběd. Rezervaci jsme měli na dvanáctou, tedy hodinu po otevírací době, a už tou dobou restaurace praskala ve švech.  Pekárna má něco kolem 40 míst, takže je vhodné si své místo dopředu jistit. Mohlo by se totiž stát, že se opravdu nikam nevejdete.

Šéfkuchař, pan Václav Frič, je veselé, přátelské povahy a hned po usazení hlásil: „Dnes se mi to tu už otočilo třikrát“, a dveře se opravdu ani na chvíli netrhly.  Sám si ráno navaří a napeče, jídla vydá i roznese. Na kuchyni má totiž už jen jednoho pomocníka a na „place“ disponuje též jen jeden čísník. 

Jídelní lístek sám o sobě není příliš obsáhlý, ale zástupce zde máte od teplého i studeného předkrmu, vybrat si můžete z klasické české kuchyně jako je kachna s knedlíkem a se zelím, steak, rybu nebo třeba salát. Navíc je ještě denní menu.

V době mé návštěvy byly v denní nabídce polévky kulajda a kuřecí vývar s nudlemi.  Kulajda je od Friče prostě fenomenální, není zbytí, tu musí vyzkoušet každý – i odpůrci kopru. Za cenu 27,- Kč jsme ochutnali i „pipinkovou“ jak ji pan šéfkuchař lakonicky nazývá. Jako druhý chod jsme jednotně zvolili svíčkovou omáčku s karlovarským knedlíkem. Omáčka byla krásně jemná, hladká, lesklá, dle barvy a konzistence s minimálním přídavkem smetany.  Knedlík strukturovaný kostičkami housky a posekanou velkolistou petrželí, lehce ovoněný muškátem. Maso protnuté špekem a brusinky. Dokonale podaná moderní česká kuchyně -  omáčka zde není plnidlem, nýbrž mazadlem, vše  vychucené, klouzající po jazyku.  Knedlíků nedostanete šest, ale čtyři. I tak vám ručím, že se domů budete za 125,- Kč kutálet. Dezertem jsem zvolila tažený jablečný závin vonící po másle s domácí voňavou a tučnou šlehačkou. Sestra si pomlaskávala nad bramborovými taštičkami s povidly a oříškovým máslem.

Odcházeli jsme přesyceni, dobře naladěni a s rozhodnutím, že při nejbližší příležitosti se zde zas musíme ukázat. 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio