Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Na Slovensku se konaly volby – v pátek došlo k potyčce s policií

Dělobuchy, obušky a slzný plyn. Takové vyvrcholení měla páteční demonstrace proti korupci v Bratislavě. Protest Gorila nesl název údajného spisu tajné služby, který vyvolal na Slovensku velkou vlnu nevole: odhaloval totiž propojení politiků a finančních skupin.

Dělobuchy, obušky a slzný plyn. Takové vyvrcholení měla páteční demonstrace proti korupci v Bratislavě. Protest Gorila nesl název údajného spisu tajné služby, který vyvolal na Slovensku velkou vlnu nevole: odhaloval totiž propojení politiků a finančních skupin. V předvečer parlamentních voleb se tak v hlavním městě sešlo okolo tisíce demonstrantů. Během potyčky s policií potom došlo k lehkým zraněním, několik lidí skončilo zatčených. Podle nespokojených občanů by se měly slovenské volby zrušit. Někteří je označovali pouze za frašku, pomocí které si chtějí „gorily“ uhájit svoji moc. Všichni politici jsou prý do korupční sítě zapleteni a ztratili tím důvěru veřejnosti.

Mezi řečníky se vyskytl i Hördur Torfason, nejvýznamnější představitel islandské revoluce. Po ostatních účastnících požadoval, aby se pokusili nastolit změnu nenásilně, jak se to povedlo v jeho zemi. Šanci promluvit dostali i slovenští politici, rozvášněný dav je ale nakonec vypískal.

„Náš cíl je stejný jako dosud, to znamená poukázat na rozsah korupce, nemorálnost voleb a povzbudit občany, aby se více začali zajímat o sebe," vysvětluje jeden z organizátorů. Požadují vyšetření korupční aféry, zrušení trestně právní imunity poslanců, změny ve volebním systému a zmírnění podmínek pro platnost referenda.

Podpořit své sousedy přijela i skupina Čechů. Pochod dorazil k budově parlamentu, kde byl zastaven těžkooděnci. Protestující si chtěli probojovat cestu házením vajec, dělobuchů a dlažebních kostek. Odpovědí jim byly obušky a slzný plyn ze strany policie. Několik účastníků zatkli, zbytek rozehnali.

Sobotním ránem potom odstartovaly předčasné parlamentní volby. Podle výzkumů by měl zvítězit prozatím opoziční Směr-sociální demokracie, a to s velkým náskokem. Do vlády by se dále podle odhadů měli dostat vládní křesťanští demokrati, ostatní strany prý jistotu nemají. Jejich preference se totiž téměř nedostaly přes pět procent.

Organizátoři demonstrace ale ještě v pátek slibovali, že po volbách neutichnou a jejich protesty budou pokračovat. V každém případě snaha občanů není marná, politikům přinejmenším dali najevo, že s nimi nejsou spokojeni. Taková iniciativa je velmi podstatná i v případě, že by k žádné revoluci nakonec nedošlo.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio