Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Na železnici bude dohlížet nezávislý úřad

Nový nezávislý úřad by měl vzniknout v roce 2014 ze současného Drážního úřadu, ale na rozdíl od něj nebude podřízen ministerstvu.

Nový nezávislý úřad by měl vzniknout v roce 2014 ze současného Drážního úřadu, ale na rozdíl od něj nebude podřízen ministerstvu. „Bude to centrální správní úřad, tedy nezávislá složka v podobném postavení jako Český telekomunikační úřad nebo Energetický regulační úřad," vysvětlil mluvčí ministerstva Martin Novák.

Úřad bude mít na starost i mnohé další záležitosti, nejen regulaci cen kolejí či řešení sporů. Dohlížet bude třeba i na odbornost personálu, bude se tedy zabývat činnostmi, které v současnosti vykonává Drážní úřad. Rozdíl bude v tom, že na ministerstvo dopravy míří veškerá odvolání proti rozhodnutí Drážního úřadu, čímž hrozí, že rezort může být v rozsudku ovlivněno politickým nátlakem. To by se mělo změnit.

Jako příklad se nabízí spor Správy železniční dopravní cesty s dopravci. Pře vznikla kvůli zvýšení sazeb za použití regionálních železnic. Nové sazby měly začít platit od července, ale Drážní úřad rozhodl ve prospěch železničních společností. Dá se očekávat, že se Správa železnic odvolá právě na ministerstvo. Právě tady ale může vzniknout problém. Ministerstvu by se totiž jakožto nadřízenému orgánu Správy železnic mohla zalíbit vidina většího finančního obnosu od dopravců. Oproti tomu odvolání proti rozhodnutí nového nezávislého úřadu bude projednávat soud.

Nový úřad získává pozitivní ohlas u Evropské unie. Instituci vítá i šéf Centra pro efektivní dopravu Petr Šlegr. „Na železnici je řada oblastí, které nejsou dobře regulovány ku prospěchu železničních doprav jako celku," vyjádřil se Šlégr. Přesto je otázkou, zda je zavedení úřadu nezbytné a zda jeho fungování nespolkne víc peněz, než kolik přinese užitku. Mnohé instituce se kvůli úsporám slučují a vzápětí je prostor na vymýšlení nových.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio