Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

„Nebojte se!“

Lukáš Hurych má 20 rokov a vedie CSS Hat. Pre EASY magazine rozpráva o svojej ceste k úspechu, ale aj o svojej firme, ktorá vyhrala dve startup súťaže a jej produkt je známy na celom svete.

CSS Hat vám priniesol víťazstvo aj na StartupYarde aj na Startup Weekende. Čo to vlastne je?

Když designér udělá design webu, někdo ho potom musí převést do kódu (html a css) a tenhle proces je hrozně zdlouhavý a kodér dělá hodně repetitivní a v podstatě nudné práce. Proto jsme udělali jednoduchý plugin do Photoshopu, kde si vybereš nějaký prvek v designu (třeba tlačítko) a dostaneš pro něj ten kód instantně, aniž bys musel cokoliv psát, jako kodér se pak staráš jenom o rozložení těch prvků na stránce.

Ako vznikol nápad CSS Hat vytvoriť? Pôvodne ste chceli na Startup weekende vytvoriť budík, nie?

Na StartupWeekendu jsme původně chtěli vytvořit budík, ale po konzultaci v hospodě jsme došli k tomu, že zůstaneme v naší oblasti podnikání (web apps). A měli jsme jeden jednoduchý nápad, který jsme jen jako srandu chtěli udělat během té víkendové soutěže.

TO sa vám nakoniec podarilo a vyhrali ste aj zájazd do Silicon Valley. Ako sa zástupcovia veľkých a známych firiem, napríklad Twitter či Facebook, správajú k nováčikom, akými ste boli vy?

Je dost velká výhoda, když už tvůj produkt někdo z té firmy zná/používá, což se nám povedlo v Twitteru. Na jednom meetupu v San Franciscu k nám přišel Josh, celý nadšený z toho, že náš produkt používá. Josh Brewer, jak se později představil, je principal designer Twitteru a domluvil nám schůzku s jejich design directorem. Ve Facebooku máme pár známých (developer; leader Android aplikace), takže tam jsme si domluvili schůzku také snadno.

Cítili ste rozdiel oproti českému prostrediu?

Příjde mi, že v Čechách ti hodně lidí úspěch (i sebemenší) závidí a nepřeje, kdežto v USA se ti většina lidí snaží upřímně pomoct – dohodnout schůzku s někým zajímavým, dát svůj feedback apod. Neříkám, že v Čechách takoví lidé nejsou, ale je jich tu podle mě méně.

Pak celkově to startup prostředí už je mnohem zaběhlejší a vyspělejší než u nás, takže většinu tvých problémů už někdo řešil a může ti pomoct, víš na koho se obrátit apod.

Teraz sa venujme tebe. Máš 20 rokov a vedieš firmu, ktorej produkt používajú ľudia na celom svete, ako si spomínal aj šéfdesigner twitteru. Za prvý deň predaja CSS Hatu ste zarobili 9 000 dolárov. Aký je to pocit?

Super (smiech). Do té doby jsme dělali jen zakázky a je úplně jiný pocit, když ti jeden klient řekne, že se mu to líbí, a když ti pár tisíc uživatelů napíše, že to, co děláš, je super a že jim to šetří neskutečně hodně času.

Ako si sa dostal k IT biznisu?

Na základní škole mě bavilo různě věci hackovat a hrát si s počítačem, což mě přivedlo ke studiu IT školy a tam už jsem od 1. ročníku postupně směřoval k budování nějakého businessu, hledání klientů.

Keď si mal potom 18, založili ste firmu. Čo vás k tomu viedlo? Ako ste vedeli, že chcete ísť týmto smerom?

Už před založením firmy jsme ve 3 lidech pracovali na pár zakázkách a založení firmy bylo jen takové zformalizování našeho businessu. Věděli jsme, že chceme něco dokázat, a šli jsme zatím, neřešili jsme nic víc okolo.

Po strednej si sa vybral na ČVUT, ale už neštuduješ. Prečo?

Původně jsem si myslel, že budu mít na vysokou školu víc času, první semestr jsem zvládnul úspěšně, ale bylo to na úkor firmy. Po prvním semestru jsem se rozhodl věnovat se jen firmě. Navíc obor, který jsem si vybral, personální management, nebyl úplně ideální volbou, protože se tam učily dnes již překonané techniky managementu a celý obor byl zaměřený na průmyslové podniky.

Aký máš názor na české vysoké školstvo obecne?

Pár kluků u nás dokončuje bakaláře na VUT, z těch, co začali studovat v minulém akademickém roce, už nestuduje nikdo. Ve školství mi obecně chybí spojení s komerční sférou, ale např. eClub, který spadá pod ČVUT FIT, mi dává smysl, protože se studenti zapojují do reálných projektů mimo školu a po dostudování nejsou úplně nepoužitelní v praxi. Další problém je naivita studentů – „vystuduji vysokou, najdu si dobrou práci a budu se mít dobře“ (to jsem mezi svými spolužáky slyšel docela často), což je podle mě fakt problém...

Na záver, čo by si odporučil ostatným mladým ľuďom, ktorí majú dobré nápady, ale boja sa ich realizovať?

Nebojte se! Pokud máte nápad, zkuste udělat nějaký prototyp toho nápadu a ptejte se svých potencionálních zákazníků, jestli by to používali a jestli se jim ten nápad líbí. Jen to prostě zkuste, když budete chtít, půjde to. Ještě jedna věc, není to jenom o nápadu, je to hlavně o týmu a lidech, kteří jsou kolem vás.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio