Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Nečas chce obě sazby DPH zvýšit o procento

Nárůst DPH by měl přispět k udržení očekávaných schodků rozpočtu a nezadlužování země. Po svém plánovaném zvýšení by se tak dostalo na 15 a 21 procent.

Nárůst DPH by měl přispět k udržení očekávaných schodků rozpočtu a nezadlužování země. Po svém plánovaném zvýšení by se tak dostalo na 15 a 21 procent. „Časově podmíněné zvýšení o jeden bod považuji za sociálně nejprůchodnější a vytvářející nejnižší tlak na inflaci,“ zdůvodnil premiér Petr Nečas v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Jednání ale stále pokračují a variant je více. Příkladem je stanovení jednotné sazby DPH na 19 nebo 20 procent, knihy a léky by zůstaly na čtrnáctiprocentní hranici. Firmy mohou být klidné, pro ně by se daně zvyšovat neměly. „Potřebujeme podniky povzbudit, nikoliv je dusit," řekl Nečas.

Jeho návrh se ale nelíbí šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. „Je nepřijatelné, aby se zvyšovala DPH na potraviny a léky. Chceme jít cestou daňové progrese a zvýšení firemních daní,“ sdělil své nesouhlasné stanovisko Sobotka. Předseda ČSSD je skeptický i k loňskému slibu ministra práce Jaromíra Drábka, týkajícího se valorizace důchodů o průměrných 360 korun.

Nečas má pro plány na zvyšování důchodů připravených asi šest variant. Zmrazit je nechce, přesto jednoznačně porostou pomaleji než v předešlých letech. Podle slov ministra financí Miroslava Kalouska by měla být jasná politická rozhodnutí známá nejpozději 1. dubna. Kalousek by chtěl schodky rozpočtu snížit třeba zmíněným zmrazením penzí po dobu tří let, souhlasí s růstem DPH a daň z elektřiny by chtěl zdvojnásobit.

Zvýšení daně o procento by neměl být nijak drastický zásah do peněženek Čechů. Jestli ale právě tento návrh u politiků uspěje, si ještě budeme muset počkat.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio