Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Nečas uvažuje o slučování ministerstev

Jednání koalice vyvolané nátlakem Věcí veřejných, o kterém jsme již informovali například zde, přináší první výsledky. Vláda bude uvažovat o sloučení tří ministerstev, každá strana tak přijde o jedno křeslo.

Jednání koalice vyvolané nátlakem Věcí veřejných, o kterém jsme již informovali například zde, přináší první výsledky. Vláda bude uvažovat o sloučení tří ministerstev, každá strana tak přijde o jedno křeslo. Ačkoliv premiér Petr Nečas zatím nechce definitivně oznámit, která ministerstva budou zrušena, s největší pravděpodobností se bude jednat o rezorty životního prostřední, místního rozvoje a kultury.

Podle zdrojů tiskové agentury Mediafax se kultura, které šéfuje ministryně za TOP 09 Alena Hanáková, včlení pod ministerstvo školství náležící Věcem veřejným. Ministerstva životního prostředí (ODS) a ministerstvo pro místní rozvoj (VV) bude sloučeno s ministerstvem zemědělství (ODS). Zajistí se tak, aby ani jedna strana nebyla znevýhodněna, což si Věci veřejné vytyčily jako podmínku.

Ministr financí Miroslav Kalousek návrh na sloučení některých ministerstev přijal jako vhodnou cestu k ušetření státních výdajů. Z ušetřených peněz plánuje získat prostředky na církevní restituce. Je zajímavé, že s nápadem na sloučení ministerstev kvůli církevním restitucím přišly Věci veřejné již začátkem ledna, tehdy to koaliční partneři označili za populistický a nelogický krok. „Pokud jde o finanční krytí, musím říci, že dvě miliardy ve státním rozpočtu jsou jako 20 korun v rozpočtu člověka, který bere 10 tisíc korun,“ vyjádřil se v lednu Kalousek. O čtyři měsíce později se však v téměř nezměněné formě o slučování vážně jedná.

Diskuse o sloučení příbuzných rezortů není ale ničím novým. Věci veřejné už ve svém volebním programu k volbám 2010 navrhovaly sloučení ministerstev obrany a vnitra pod ministerstvo bezpečnosti, o sloučení ministerstev životního prostředí, místního rozvoje a zemědělství se dokonce hovoří již od devadesátých let. Ministerstvo venkova, jak by se mělo jmenovat, má tak nyní konečně reálnou šanci vzniknout. Zdali by se jednalo o pozitivní krok, o tom by se ale dalo polemizovat.

Plán na vznik ministerstva venkova vznikal dlouho před vstupem České republiky do Evropské unie. Nyní má totiž ministerstvo pro místní rozvoj na starosti mimo jiné na starosti i čerpání evropských dotací, které se nemusí týkat pouze rozvoje venkova. Eurofondů Češi dodnes v porovnání s jinými členskými státy příliš nevyužívali, přesto by se mohlo jednat o významný příjem do státní kasy. O ministerstvo pro místní rozvoj by jevil zájem i Miroslav Kalousek, který by ho rád viděl pod svým ministerstvem financí. Stejně tak význam samostatného ministerstva životního prostředí je v současnosti nesrovnatelný se situací v devadesátých letech.

Je nebezpečí, že nešetrné slučování za daných podmínek může způsobit vznik překombinovaných a neefektivních rezortů. Proto je nesmyslné, aby bylo urychleně projednáváno jako podmínka setrvání Věcí veřejných ve vládě.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio