Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Nechce se vám za dovolenou utrácet? Navštivte jednu z nejlevnějších zemí EU!

Máte na dovolenou jen omezené prostředky? Vypravte se s námi do evropských zemí, kde je levněji než v ČR!

Srovnáme-li ceny napříč Evropou, dojdeme k pro někoho možná překvapivému závěru. Česko je osmou nejlevnější zemí Evropy. Levnějšími státy jsou pouze Slovensko, Polsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko a Bulharsko, tedy státy střední a východní Evropy. Ceny spotřebního zboží jsou na západě sice nižší, ovšem nejedeme-li do zahraničí na nákupy, důležité jsou  zejména ceny ubytování, služeb a jídla. A ruku na srdce, do jmenovaných zemí by primárně jen tak na nákupy asi nikdo nejel. Nejdražšími destinacemi jsou naopak skandinávské státy. Při srovnávání cen je ale nutné brát v potaz, že právě obyvatelé bývalého východního bloku mají zároveň i nejnižší platy.

Státy EU se vzájemně výrazně liší, mimo jiné cenami tabáku a alkoholu. Důvodem je zejména různá míra zdanění, která je nejnižší v Maďarsku. Velice rozdílné jsou také ceny ubytování. To vás vyjde nejlevněji v Bulharsku, v němž jsou také nejnižší ceny potravin. Pobyt v Bulharsku by vás, po započtení veškerých útrat, tudíž vyšel nejlevněji ze všech států EU. I opravdu krásný hotel vás zde nestojí více než 300 Kč za noc, za celodenní dopravu po hlavním městě dáte pouhou „dvacku“. Mohlo by se zdát, že vám Bulharsko nemá kromě Černého moře co nabídnout, ale to by byla mýlka. Nabízí i množství historických a přírodních památek a samozřejmě také muzeí, v nichž jsou ceny vstupenek takřka směšné (kolem 15 Kč!).

Pokud ovšem chcete ušetřit i na dopravě do místa pobytu, řešením jsou pro vás zejména okolní státy. Kromě vedlejšího Polska (jídlo a nocleh za jeden den vás vyjde přibližně na 650,-) a Slovenska (ceny víceméně jako v ČR)  je výhodnou destinací rovněž Maďarsko, které je u turistů čím dál oblíbenější. Naleznete zde nádhernou přírodu, památky i množství termálních lázní. Údajně zde ale jinak účtují Maďarům a jinak cizincům. Tato fáma vás od návštěvy možná odradí, ovšem... pokud si chcete doopravdy ověřit, co je na ní pravdy, vypravte se do Maďarska o prázdninách sami!

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio