Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Nejbohatší Čech se postará o odcházejícího prezidenta

Petr Kellner je znám svou uzavřeností vůči médiím. Proto došlo k mírnému rozruchu, když se Mladé frontě Dnes podařilo po více než třech letech s nejbohatším Čechem udělat rozhovor.  V rozhovoru miliardář vyjádřil nespokojenost s tím, jak se stát stará o své bývalé prezidenty.

Petr Kellner je znám svou uzavřeností vůči médiím. Proto došlo k mírnému rozruchu, když se Mladé frontě Dnes podařilo po více než třech letech s nejbohatším Čechem udělat rozhovor. 

V rozhovoru miliardář vyjádřil nespokojenost s tím, jak se stát stará o své bývalé prezidenty.  Nesouhlasí se způsobem, jakým se zacházelo s Václavem Havlem. S Václavem Klausem by to prý bylo stejné. Proto majitel finanční skupiny  PPF investoval do vzniku Institutu Václava Klause desítky milionů, také ale doufá, že v této iniciativě ze soukromníků nezůstane jediný. Měl by se prý najít i sponzor, který by přispíval na provoz tohoto institutu. 

Finančník nesouhlasí s tím, aby prezidenti - tedy ti, kteří reprezentují stát po několik let na mezinárodní úrovni - měli odcházet s rentou padesáti tisíc. Stát by se prý měl postarat o takovéto záležitosti a zajistit politikům zabezpečenou kancelář a pracovní zázemí. To ale stát nedělá, a proto prý musí zasáhnout soukromé zdroje. 

Nově vzniklý institut budou zatím spravovat Klausovi synové. Ti se chtějí postarat o to, aby byl po skončení funkčního období jejich otce institut už plně fungující. 

Obecně prospěšná společnost je už zapsaná v obchodním rejstříku a jako předmět činnosti podle serveru Ihned.cz uvádí: "Studijní a výzkumné aktivity, dokumentaci a propagaci díla a myšlenek Václava Klause a také shromažďování literatury související s jeho veřejným působením". Tento projekt je inspirovaný knihovnami vzniklými po skončení funkčních období amerických prezidentů.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio