Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Nejnebezpečnější země světa aneb Kde dovolenou strávit opravdu nechcete

Za předpokladu, že chcete prožít poklidnou dovolenou a vrátit se z ní živi a zdrávi, do těchto zemí raději nejezděte!

Občas vás zláká vábení exotických krajin a vy se jako smyslů zbavení vydáváte do zemí, v nichž doslova každým okamžikem riskujete svůj život. Možná vás do nich táhne honba za dobrodružstvím, možná dokonce práce pro nějakou humanitární organizaci. Nicméně ať už máte sebeušlechtilejší cíle, nebezpečí na vás v následujících zemích číhá na každém kroku.

Asi nikoho z vás nepřekvapí, že největší riziko na vás čeká v zemích, kde probíhají ozbrojené konflikty. Neustálými občanskými válkami je sužována velká část Afriky (jmenovitě Somálsko, které bývá označováno za nejnebezpečnější zemi světa vůbec, Súdán, Demokratická republika Kongo), do palebného pole se snadno můžete dostat i na Středním východě. Na dovolenou do Iráku nebo Afghánistánu by však jen tak někoho jet nenapadlo, neboť válečná zpravodajství a samotná přítomnost armády většinu potenciálních turistů jistě odradí. Na Středním východě vám navíc hrozí teroristické útoky, s nimiž se můžete náhodně setkat takřka kdekoli, v jakoukoli denní dobu – nejen v zemích, v nichž je válečný stav. V rámci vlastní bezpečnosti tedy nejezděte ani do Izraele, Sýrie, Pákistánu, Libanonu, Jemenu a ostražitosti nebude nazbyt ani v Turecku. Pokud vás Střední východ láká, bezpečnou volbou bude Katar, který je dvanáctou nejbezpečnější zemí světa (což ho řadí o 1 místo před ČR!). Mezi padesáti nejbezpečnějšími státy světa se umístily i Spojené arabské emiráty a Kuvajt. (Pro srovnání – například Řecko je až na 77. příčce). Nicméně přesto si musíte dávat velký pozor – ve všech muslimských zemích platí jiné zákony a zvyky, které můžete nedopatřením snadno porušit. Pak je možné, že se setkáte s náboženskou nesnášenlivostí ze strany muslimů.

V Africe  vám hrozí něco podobného – takzvaný rasismus naruby. Své by o tom jistě mohli říci bělošští návštěvníci JAR, kde je situace mezi bílou a černou částí obyvatelstva skutečně napjatá. Útoky na bělochy jsou zde součástí běžného života a často se odehrávají na denním světle před zraky široké veřejnosti. Časté je tu i znásilňování žen. Z těchto důvodů se odsud mnoho Evropanů stěhuje a do země obecně není doporučeno jezdit.

Pokud si myslíte, že země na severní polokouli jsou bezpečnější, následující fakt vás vyvede z omylu. Země s jedním z největších počtů únosů. Takovým titulem se může „pyšnit“ největší země na severní polokouli a zároveň největší země světa – Rusko. V současnosti jsou metropole Ruska takřka totožné s těmi evropskými, ovšem stačí zamířit pár kilometrů za ně a ukáže se vám pravý obrázek Ruska. Zkorumpovaná země, kde jsou rozdíly mezi velkoměsty a chudým venkovem opravdu markantní a kde je stoupající násilí na denním pořádku. Velkou roli zde sehrává i ruská mafie, která zde má pod palcem takřka vše.

Státy, které jsou ovládány zločineckými strukturami, příliš bezpečné být nemohou. Brazílie nebo Kolumbie o tom ví své. Významný podíl na kriminalitě zde mají zejména drogové kartely, jejichž války o moc stojí ročně životy tisíce civilistů.

Doufáme, že jsme vás odradili i od samotné myšlenky na dovolenou v rizikových zemích. Rada na závěr. Vždy si zjistěte, jaká je v zemi, do níž se plánujete vydat, míra kriminality (abyste pak nebyli nepříjemně překvapeni). A jen tak pro zajímavost: V USA je nebezpečněji než v Brazílii.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio