Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Nejprotivnější lidé? Řidiči autobusu!

Řidiči autobusů mají v rukou obrovskou zodpovědnost za všechny cestující. Rozhodně nechci snižovat jejich řidičský um, protože ten je ve většině případů na velmi dobré úrovni. Horší je to s jejich přístupem k cestujícím, které často neváhají urazit a seřvat.

Řidič autobusu je prostě zvláštní druh. Většinou je to muž v pokročilém věku, který na první pohled působí, nechci říci úplně nepříjemným, ale spíše nepřístupným dojmem. Od mnohých totiž dokonce neuslyšíte ani slovo. Pozdraví vás kývnutím hlavy, poté si vyslechnou, kam že vás povezou, a na závěr pouze nastaví ruku, do které vložíte peníze potřebné k vaší přepravě. Ale co, proti gustu…

Horší jsou však tací, kteří si takzvaně nevidí do pusy a nedokážou rozpoznat, co si k člověku mohou dovolit. Obzvláště hákliví jsou na tlačítka, která mačkáte, když chcete zastavit. Byl jsem svědkem případu, kdy lidé ono tlačítko zmáčkli vícekrát než jen jednou. Řidiči se pak v kabince při každém stlačení ozýval zvuk, který ho měl na zastavení upozornit. Třetí pípnutí už bylo moc, řidič to psychicky nevydržel, zastavil a lidi z autobusu vyhnal asi půl kilometru před zastávkou slovy: „Nikdo ze mě nebude dělat idiota, všichni, kdo to zmáčkli, si vystoupí.“

Řidiči vás neváhají seřvat, ani když si nedej bože přinesete něco k snědku nebo k pití: „Jsme snad nějaký bufet, mám tě s tím vyrazit?“ zareagoval řidič na to, že jsem v ruce držel koblihu, na což jsem mu odvětil, jestli by to příště nešlo říci slušně. Řidič mě svým pohledem poslal do pekel, něco zamumlal a vytiskl mi lístek.

Úplně nejvíce si ale dovolí k malým školákům, kteří tropí, byť neškodnou, neplechu. To pak z úst řidiče padají výrazy jako „malý nevychovaný parchant“. Dokonce si vzpomínám, že na děti jeden z řidičů tak křičel kvůli tomu, že si neočistily boty od sněhu, že se ho jeden z přítomných rodičů jal inzultovat. K tomu však nakonec nedošlo a skončilo to u sprosté hádky.

Jiným případem jsou takzvaní řidiči „škodolibáci“. Takový titul si zaslouží ti, kteří se vyloženě baví nad cizím neštěstím. Určitě se vám stalo, že vám řidič zavřel dveře přímo před nosem a ujel. Někteří to však dotáhnou tak daleko, že vás nechají půl minuty běžet a těsně před vaším nástupem vám s úsměvem na tváři odjedou.

Netvrdím, že jejich povolání není svým způsobem vyčerpávající a psychicky náročné, ale nějaké ty kurzy empatie by se jim v zájmu cestujících hodily.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio