Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Neklidný Sinaj

Egyptský soud poslal na smrt extremisty stojící za útoky na ozbrojené složky na Sinajském poloostrově, bezpečnostní situace se ale nelepší.

Soud v egyptské Ismailíi  vynesl v pondělí rozsudek nad skupinou extremistů, kteří v létě minulého roku zaútočili na policejní stanici ve městě al-Aríš na sinajském poloostrově. Při útoku byli zabiti příslušníci policie, armády a jeden civilista. 14 útočníků, hlásících se k militantně islamistické skupině Tawhíd wal Džihád (Monoteismus a svatá válka), bylo odsouzeno k smrti, 9 z nich in absentia. Dalších 6 mužů bylo odsouzeno k doživotnímu vězení, zbylí 4 byli zproštěni viny. Rozsudek posvětil nejvyšší egyptský duchovní, což je v egyptském právním systému nutné k dosažení platného soudního rozhodnutí.

Odpůrci rozsudku z řad radikálních salafistů veřejně vyjádřili svůj nesouhlas protestem před budovou soudu. Někteří z nich, podle agentury Reuters, obvinili nového egyptského prezidenta Mohammada Mursího, že je nevěřící. Mursí byl do prezidentského křesla zvolen v červnu tohoto roku jako kandidát Strany svobody a spravedlnosti, jež představuje politickou platformu masového islamistického hnutí Muslimské bratrstvo. Toto hnutí bylo v době vlády předchozího režimu postaveno mimo zákon pro své údajně extremistické protistátní aktivity.

Jeho členové často kritizovali starý režim, že jedná v rozporu s Koránem. Výrazné protesty ze strany Muslimského bratrstva byly vyvolány např. uzavřením egyptsko-izraelské mírové smlouvy v americkém Camp Davidu v roce 1979.

Útoky na civilní obyvatelstvo a příslušníky armády ze strany extremistů v oblasti Sinajského poloostrova nabraly na intenzitě poté, co byl v únoru loňského roku svržen lidovým povstáním někdejší prezident Husní Mubarak. V zemi nastal spor o příští vedení a egyptská armáda, která měla zajistit přechod od diktatury k demokracii, se stala velmi nepopulární, neboť mnozí Egypťané nebyli spokojeni s průběhem demokratizačního procesu. Protiarmádní akce militantních islamistů představují nejkrajnější způsob vyjádření negativního postoje části egyptské veřejnosti vůči postavení vojska v nově se formující společnosti. Bezpečnostní situace v některých oblastech se výrazně zhoršila, zejména pak na Sinajském poloostrově, kde kromě útoků radikálních skupin dochází také k pašování zbraní a dalším kriminálním aktivitám.

Poslední velký útok radikálů poblíž egyptsko-izraelské hranice si vyžádal 16 obětí na straně egyptské armády.

Za útokem stojí skupina stejně jako v případě napadení policejní stanice ve městě Al-Aríš skupina Tawhíd wal Džihád, která představuje na území Sinajského poloostrova jednu z největších bezpečnostních hrozeb. Toto radikální uskupení stojí mj. i za sérií bombových útoků v Šarm aš-Šejch v letech 2004 – 2005, při nichž zahynulo 34 lidí, . Šarm aš-Šejch nacházející se na jihu poloostrova je jednou z destinací, které jsou nejčastěji vyhledávány zahraničními turisty.

V souvislosti se zhoršením bezpečnostní situace se egyptská vláda rozhodla přijmout opatření, která povedou ke zvýšení kontroly a stabilizace regionu.  Činí tak ve spolupráci s Izraelem, který chce především zabránit dalšímu pašování zbraní do oblasti Pásma Gazy. Obě země posílají ke svým hranicím ozbrojené jednotky, v případě Egypta se jedná o stovky vojáků, tanky, obrněná vozidla a helikoptéry. Podle katarské televize Al-Jazeera však zatím nelze získat žádné informace, že by operace byly úspěšné. 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio