Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Neleze vám učivo do hlavy? Zkuste mnemotechnické pomůcky!

Určitě to znáte. Usilovně se učíte, ale výsledek se nedostavuje. Ač se snažíte sebevíc, vaše paměť stále připomíná nepopsaný list papíru. Nezoufejte! Díky mnemotechnickým pomůckám látku nezapomenete!

Mnemotechnické pomůcky pomáhají zapamatovat si obtížná data, názvy prvků i jezera v Americe. Oblíbené byly již za časů našich prababiček a za tu řadu let jich vzniklo opravdu mnoho. Čeští studenti jsou velmi tvořiví (zvláště pak při tvorbě omluvenek) a učení si vždy rádi zjednodušovali. Samozřejmě rádi praktikovali různé způsoby zjednodušování, ovšem mnemotechnické pomůcky patřily (a patří) k těm nejlepším a především nejbezpečnějším. Na rozdíl od taháku nalepeného na lavici nebo napsaného na ruce se nemusíte bát odhalení.

Těžko lze nalézt oblast, která je mnemotechnických pomůcek zcela prostá. Proto odložte učebnice a vsaďte na věty, které před pětkou z písemky zachránily již celé generace studentů před vámi! V případě, že jste na žádnou pomůcku k právě probírané látce nenarazili, vytvořte si vlastní. Garantujeme vám, že takhle si látku budete pamatovat možná i do smrti!

Několik opravdu zajímavých a užitečných jsme vybrali na ukázku:

Experti kolikrát kritizují perské kanibaly. – expozice, kolize, krize, peripetie, katastrofa

158 polib prdel kosům

150 hasiči, oheň jenom zasyčí

155, lékař jede hned

Hanu bal Na Kolínka Robustní Cestář Franta. – vodík, lithium, sodík... (zbylé skupiny prvků periodické tabulky zde http://www.tabulka.cz/ruzne/mnemotechnicke_pomucky.asp)

MaBeran zel Bezobratlému Golemovi Za Novou Sváteční Hučku Hašteřivé Klauny. – všichni českoslovenští a čeští prezidenti

ŠeTři Se Osle – 6 378 km = poloměr Země

Ivan zlomil Uršule ruku. – I = U/R

Když byli Braniboři v Čechách, dala Prodaná nevěsta jménem Libuše Daliborovi Hubičku u Čertovy stěny. Dověděly se to Dvě vdovy a bylo po Tajemství. – Smetanovy opery

My Všichni Zemědělci me Jistou Stavu U Naší Plotny – Merkur, Venuše, Země...

Brunejský sultán kadí do bandasky – Bandar Seri Begawan (hlavní město Bruneje)

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio