Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Neposloucháte svého lékaře? Pozor, bude vás moci i vyhodit

Pokud neberete předepsané léky a nedocházíte pravidelně na lékařské kontroly, měli byste zpozornět. Od dubna se totiž v české legislativě objeví nový zákon. Když nebudete poslouchat rady svého doktora, bude vás moci dokonce vyhodit.

Pokud neberete předepsané léky a nedocházíte pravidelně na lékařské kontroly, měli byste zpozornět. Od dubna se totiž v české legislativě objeví nový zákon. Když nebudete poslouchat rady svého doktora, bude vás moci dokonce vyhodit.

Až doposud neměli lékaři prakticky žádnou možnost, jak na své pacienty tlačit, aby se řídili jejich pokyny. Jak jednou člověk do jejich ordinace vstoupil a byl přijat, odejít mohl leda z vlastního popudu.

Od příštího měsíce však nebudou mít povinnost starat se o ty, kteří by soustavně porušovali léčebný postup. Informaci potvrdil serveru idnes.cz Lubor Kinšt, místopředseda sdružení praktiků. „Je to úplně poprvé, kdy se podobná formulace do zákona dostane. Bude to znamenat, že i pacient má určitou zodpovědnost za své zdraví,“ vysvětluje Kinšt.

„Neposlušní“ pacienti se zkrátka budou muset porozhlédnout po jiném lékaři. Zákon se však vztahuje i na hospitalizované, kteří by nesouhlasili s nabízenou zdravotní péči. Ti by byli podle mluvčího ministra zdravotnictví Vlastimila Sršně prostě propuštěni z nemocnice.

Někteří právníci ale vidí ve formulaci zákona úskalí. Před jakoukoli léčbou je totiž nutné mít informovaný souhlas ošetřovaného. A ten musí být učiněn svobodně bez jakéhokoli nátlaku. Pokud se budou pacienti obávat ukončení léčby ze strany lékaře, šlo by o hrozbu a jejich rozhodnutí by nebylo  učiněno zcela dobrovolně. Pro idnes.cz se tak vyjádřila právnička z Ligy lidských práv Kateřina Červená.

Lubor Kinšt ale v tomto bodě úskalí nevidí. Nebude podle něj docházet k situacím, že by doktoři záměrně plánovali odmítnutání léčby pacientů. Touto novou legislativou se nejspíš pro mnohé lidi vůbec nic nezmění. Pro lékaře by to ale mohlo být velmi vítané, jelikož až dodnes neměli žádnou možnost, jak přimět pacienty k „poslušnosti“. Opakované nedocházení na smluvené termíny nemohli nijak řešit, leda snad hubováním. A snaha o léčbu člověka, který jakékoli pokyny odmítá, je skutečně bezvýsledná práce.

Přiznejme si sami, zda bude změna někoho z nás trápit. Jaký má člověk vůbec důvod k tomu, aby rady svého doktora pouštěl jedním uchem dovnitř a druhým ven, zkrátka se jimi neřídil? Buď je mu jeho zdravotní stav lhostejný, nebo s předepsanou léčbou prostě nesouhlasí. V prvním případě k doktorovi nemusí docházet vlastně vůbec. V tom druhém mu rozhodně nebude zatěžko navštívit raději jinou ordinaci. Spíše naopak, pokud mu postupy stávajícího odborníka nevyhovují.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio