Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Netradiční výběh do přírody

Nebaví vás běhat po rovince v parku nebo do nejbližšího lesa? Chcete si běhání zpestřit o pár neobvyklých překážek? Nebojíte se umazat blátem a čvachtat se ve studené vodě? Pak právě pro vás je ideálně stvořený adrenalinový překážkový závod Spartan race.

Kurzové sázky na to, že se ušpiníte a budete vyhlížet sprchy a čisté oblečení, jsou 1 ku 1 - http://www.bet365.com/news/cs/betting!

O co tedy vůbec jde? Jedná se o závod středně dlouhé vzdálenosti, který měří okolo třinácti kilometrů. To, co jí dělá tak zajímavé, jsou překážky, které vás na trati čekají. Přeskakování jako na atletickém ovále to však rozhodně není. Na zahřátí se budete brodit po krk v hnědočerné vodě, kde se občas stane, že vám noha sjede a zahučíte pod hladinu úplně celí. Šplhání na laně z půl metrové blátěné louže vás také nemine a vězte – opravdu to klouže. Líbit se vám pak rozhodně bude klouzačka z bláta do louže, odkud vede cesta po hladké nakloněné rovině s ne příliš stabilním lanem, které vám může pomoci se vyprostit. Přeskoky a průskoky jednoduchými překážkami jsou pak vyloženě na vydýchání.

Malá ochutnávka lezecké stěny, přeručkování na kovové konstrukci, plazení pod ostnatým drátem a pro pravého sparťana nesmí chybět hod oštěpem na cíl. Samozřejmostí jsou tresty při nezdaru trefit cíl nebo dosáhnout na zvoneček určující například hranici v lezení. Tím je tak zvaný „angličák“, ve volném překladu leh, klik, vzpřímení a výskok, které vás určitě neminou a oblíbíte si je. Tohoto trestu nasbíráte běžně okolo stovky, takže je vhodné nepodcenit přípravu. Cestou do cíle pak přeskočení hořící překážky a už se můžeteoddat oslavným radovánkám. Pokud vám na ně tedy zbydou síly.

Historie tohoto počínání, které vám pomůže objevit limity, sahá v Americe do roku 2001, kdy se 8 přátel rozhodlo vytvořit něco neobvyklého. Od roku 2010 se konají akce, kde se může přihlásit širší veřejnost a pokusit se objevit hranici své síly, výdrže a vůle.

K dispozici jsou závodníkům tři varianty – Sprint, Super a Beast, které se obecně liší délkou a počtem překážek. Za dokončení všech během jednoho roku získáte status Spartan Trifecta. Nejvyšší úrovní je potom závod Ultra Beast – délka trati v kopcovitém terénu je stanovena na 42 kilometrů, tedy maraton, překážky vás neminou a tak je tento závod považován za pravý očistec – nejrychlejší jej totiž zvládají v čase okolo sedmi hodin. Tady se již trénink rozhodně doporučuje.

Z Ameriky se nabídka závodů přesunula i k nám do Evropy a tak se dějí závody v Česku, na Slovensku, v Maďarsku i Polsku. Není to však jen tak ze dne na den se na tuhle akci připravit. Je tedy právě čas začít ladit formu na příští sezonu. Začátek závodů bývá někdy na konci dubna a poslední se konají na konci října. Pro zvědavé, kteří váhají, je dobré se na nějaký závod jít podívat, který vám napoví, jestli do něj jít nebo raději zůstat ležet u televize. Ve vašem kolektivu však medaile za absolvování jednoho ze závodů bude mít dobrý ohlas.

Fotogalerie: 
Muddy hit
Spartan medal

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio