Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Netradiční způsoby, jak se učit. Aneb když učivo neleze do hlavy

Možná se vám tyto metody budou zdát zvláštní a některé dokonce opravdu šílené, ale jestliže už jste naprosto zoufalí a látku si ne a ne zapamatovat, třeba vás nakonec překvapivě zachrání před pětkou z blížící se písemky.

Určitě to znáte. Váš diář vás naléhavě upozorňuje na zítřejší písemku z neoblíbeného předmětu, je deset hodin večer a váš školní sešit zůstává ještě pořád ležet nedotčen na stole pod pěkným nánosem prachu (řečeno samozřejmě s nadsázkou, abychom neurazili téměř vyhynulý druh čistotných studentů, kteří ještě vědí, co to znamená úklid pokoje). Jste nesmírně unavení, a ačkoliv se snažíte v rychlosti nasoukat do hlavy alespoň pár základních znalostí, máte pocit, že to brzy budete muset vzdát. Vaše hlava by se v tu chvíli dala nazvat jakousi úschovnou seschlého mozku, která to, co se naučíte, vzápětí vypustí zase hezky rychle ven. No jo, ale co v takových případech dělat? Zbývají vám dvě možnosti. Řídit se rčením „Ráno moudřejší večera“, nebo se překonat a vyzkoušet několik našich tipů, které vám možná pomohou.

 

Metoda č. 1: Byl jednou jeden král…

Výborná pomůcka při studiu dějepisu a jiných humanitních předmětů. Místo mechanického odříkávání prostých faktů zkuste vytvořit pohádku plnou bohatých souvětí, kterou nahlas odříkáte nějaké své nebohé oběti (např. rodičům). Můžete si pohádku dokonce rozdělit na několik částí a k těm si ledabyle načrtnout obrázky. Upřímně, to už je ale poslední možnost pro opravdové zoufalce.

Metoda č. 2: Zkuste uplatnit své hudební nadání

Pozor! Tuto metodu nechť zkouší raději jen majitelé hudebního sluchu a melodického hlasu. Tento způsob spočívá v tom, že si probíranou látku zazpíváte ve své oblíbené melodii. Vlastníte-li kytaru či jiný hudební nástroj, při jehož použití lze zpívat, můžete jej při studiu také uplatnit. Tuto metodu však nedoporučuji zkoušet v pozdních večerních hodinách. Hrozí znepřátelení sousedů a ostatní rodinní příslušníci by také nemuseli být dvakrát nadšení…

 

Metoda č. 3: Chodí pešek okolo…

Vezměte si do ruky papír s poznámkami a nahlas si je odříkávejte, přičemž se nějak aktivně pohybujte – nejlépe choďte dokola (skvěle k tomu poslouží např. jídelní stůl, který můžete do zblbnutí obcházet). Nemáte-li doma moc prostoru kolem stolu, dobře poslouží i houpací křeslo. Dalším alternativním řešením je skákání na posteli (nebo na trampolíně) či točení na židli na kolečkách. Věřte, že únava bude ta tam a možná se vám podaří konečně si něco zapamatovat.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio